Jaké příčiny může mít anémie z nedostatku železa?
Anémie z nedostatku železa je běžným typem anémie, tedy stavu, kdy v krvi chybí adekvátní množství zdravých červených krvinek, které přenášejí kyslík do všech částí těla. A právě k tomu potřebují železo.
Když nemá tělo dostatek železa, nemůže produkovat hemoglobin, což je látka, která červeným krvinkám dává barvu a umožňuje jim přenášet po těle kyslík. Výsledkem chudokrevnosti z nedostatku železa je dušnost a únava způsobená tím, že se tkáním nedostává tolik kyslíku, kolik potřebují. Vedle nich se objevuje také celková slabost, bledá kůže, bolest na hrudi či rychlý srdeční tep, křehké nehty, snížená chuť k jídlu a také chladné dlaně a nohy.
Jaké má anémie z nedostatku železa příčiny?
1. Ztráta krve
Protože krev obsahuje železo, mohou se její ztráty projevit i jeho nedostatkem. Ohroženy jsou ženy se silnou menstruací; pacienti s pomalými a chronickými ztrátami krve důsledkem peptického vředu, kýly, polypu nebo rakoviny tlustého střeva, ale také jedinci pravidelně užívající některé volně prodejné léky proti bolesti, zejména aspirin, které mohou způsobit gastrointestinální krvácení. K nadměrné ztrátě krve může dojít i při úrazu či zranění, při operaci či po porodu.
2. Nedostatek železa ve stravě
Anémií z nedostatku železa jsou z hlediska výživových preferencí ohroženi vegetariáni a vegani, kteří nepřijímají živočišné potraviny bohaté na železo jako je hovězí a jehněčí maso a játra. Železo se nachází i v rostlinných potravinách jako jsou obiloviny, luštěniny, listová zelenina, droždí, sušené ovoce (meruňky, švestky, rozinky) a sušené houby. Mezi živočišným (hemovým) a rostlinným (nehemovým) železem však existuje rozdíl: Hemové se váže na živočišné bílkoviny a ve střevech se tak vstřebá snáze než to nehemové, jehož absorpci znesnadňují další složky potravy jako je vápník, vláknina nebo třísloviny z kávy a čaje. Vstřebávání nehemového železa napomáhá vitamin C, kyselina listová (vitamin B9), měď a živočišné bílkoviny.
Vitamín B12 - Achillova pata veganství?
3. Neschopnost absorbovat železo
Železo z potravy se do krve vstřebává v tenkém střevě. Střevní poruchy, jako je třeba celiakie, ovlivňují schopnost střeva absorbovat živiny z natráveného jídla, a mohou vést k anémii z nedostatku železa. Podobné důsledky mohou mít i některé střevní operace.
4. Těhotenství
U budoucích maminek se nároky na příjem železa zvyšují, protože kromě sebe sama živí i rostoucí plod. Proto by na příjem železa měly dbát a navýšit jej až na 20-30 miligramů denně.
Co hrozí, když se anémie neléčí
K anémii z nedostatku železa jsou náchylné především ženy a malé děti, také vegani a vegetariáni a vedle nich jsou to i ti, kteří pravidelně darují krev, protože dárcovství samo o sobě může zásoby železa vyčerpat. Mírná anémie z nedostatku železa obvykle nezpůsobuje komplikace, pokud se ale neléčí, může vést k rozvoji problémů se srdcem, předčasným porodům a nízké porodní hmotnosti kojenců a k opožděnému růstu a vývoji u dětí.
Živočišné vs. rostlinné bílkoviny: Základní rozdíly a zásady pro zdraví
Jak se chránit
Riziko anémie z nedostatku železa můžete snížit výběrem potravin bohatých na železo. Patří mezi ně hovězí, vepřové a drůbeží maso, plody moře, luštěniny, zelené potraviny, sušené ovoce, obiloviny a hrášek. Absorbování nehemového rostlinného železa zlepšuje vitamin C, který najdete v citrusových plodech, rajčatech, paprikách, jahodách, také v brokolici, melounech a v listové zelenině.
Kdy požádat o pomoc
Pokud jste u sebe zaznamenali některé z výše zmíněných anemických příznaků, zajděte si na krevní testy a konzultujte záležitost s lékařem. Nepokoušejte se příjem železa navýšit sami, protože jeho nadbytek může způsobit poškození vnitřních orgánů a zvýšit riziko cukrovky, infarktu nebo některých druhů rakoviny.
Autor: Kateřina Hájková