Deset ochránců proti rakovině
Mnoho výzkumů ukazuje, že druh stravy ovlivňuje rozvoj rakoviny. Riziko zhoubného bujení snižuje ovoce, zelenina, luštěniny a obiloviny.
Luštěniny
Mezi luštěniny patří hlavně fazole, hrách a sójové boby. Luštěniny obsahují saponiny, inhibitory proteázy a vlákninu. Saponiny a inhibitory proteázy chrání buňky před genetickými změnami, které vedou k rakovinnému onemocnění. Vysoký obsah vlákniny je důležitý na snížení výskytu zejména rakoviny tlustého střeva, slinivky a plic.
Lesní plody
Lesní plody obsahují vysoké množství vitamínu C a vlákninu. Jahody a maliny jsou známy tím, že obsahují látku, která působí jako antioxidant a chrání nás tak především před rakovinou močového měchýře, kůže, plic, prsu a jícnu. Antioxidant odbourává některé karcinogeny a brání růstu a množení nádorových buněk. Borůvky patří mezi nejsilnější antioxidanty.
Brukvovitá zelenina
Mezi tuto zeleninu řadíme květák, kapustu, brokolici, zelí. Obsahují enzym, který pomáhá regulovat tělesné enzymy, které se účastní na obraně proti rakovině. Tyto látky snižují výskyt rakoviny plic, žaludku, tlustého střeva, močového měchýře, prostaty a dělohy.
Listová zelenina
Vysoký obsah vlákniny, karotenoidů, saponinů a flavonoidů obsahuje např. špenát, čekanka, kadeřávek a salát. Karotenoidy mají za úkol zbavovat tělo toxických volných radikálů a zabraňovat růstu rakovinných buněk zejména kůže a žaludku. Kyselina listová působí příznivým vlivem na snížení rakoviny plic.
Hroznové víno
Hrozny obsahují látku resveratrol. Resveratrol je antioxidant, který působí protizánětlivě, ničí nádorové buňky při leukemii či rakovině tlustého střeva a pomáhá při rakovinách lymfy, jater, žaludku a prsu. Nejvíce této látky obsahují slupky z hroznů. Více této látky obsahují červené hrozny.
Sója
Mezi sóju řadíme sójové mléko, sójové oříšky, tofu. Důležitými látkami, které sója obsahuje jsou izoflavony, saponiny, fytosteroly a inhibitory proteinkinázy. Tyto látky přispívají k ochraně buněk a tkání močového měchýře, děložního čípku, vaječníku, plic, žaludku, prsu a prostaty.
Rajčata
Silný antioxidant, zvaný lykopen obsahují rajčata, meloun, růžový grapefruit a papája. Lykopen chrání před rakovinnými buňkami hlavně plíce, děložní sliznici, prostatu a žaludek.
Jsou-li rajčata zpracována do rajčatového protlaku nebo dokonce omáčky, účinek antioxidantů se ještě zvyšuje.
Lněné semínko
Len je bohatý na lignany a omega-3 mastné kyseliny. Zejména omega-3 mastné kyseliny působí proti rakovině a navíc ještě snižují hladinu cholesterolu.
Obiloviny
Zde je nutno podotknout, že se jedná o obilná zrna, která jsou neloupaná. Do této skupiny řadíme neloupanou rýži, pšenici, kukuřici, kroupy a z nich vyrobené produkty. Riziko výskytu nádorového onemocnění snižují právě vysokým obsahem vlákniny, minerálů a řadou dalších důležitých látek.
Zelený čaj
V neposlední řadě je právě zelený čaj znám jako blahodárný nápoj a lék. Lístky čaje obsahují antioxidanty, které jsou nezbytnou součástí v boji proti rakovinnému onemocnění, především u onemocnění močového měchýře, tlustého střeva, žaludku, jícnu a slinivky.
Jaký antioxidant používáte vy?
Autor: Alena Mrákotová