Může snídání ovlivnit pohlaví dítěte?
Snídaně je považována za základ každého dne. Pokud se nasnídáme dodáme organismu energii do nového dne a také mu dodáme tolik potřebné tekutiny. Mnoho lidí se ráno se snídají vypořádají buď velmi rychle nebo se dokonce ani nenasnídají. Snídání však může mít ještě další účinky, můžeme jím totiž ovlivňit pohlaví ještě nenarozeného dítěte.
Nová studie ukázala, že ženy, které snídají cereálie rodí více chlapců. Zatímco ženy, které snídani vynechávají přivádí na svět více děvčat.
Studie dále odhalila, že ženy konzumující celkově větší množství kalorií rodí spíše chlapce ačkoli celkové statistiky poukazují na výskyt poměru chlapců a dívek 50% na 50%.
Tato studie nebyla provedena na základě doporučení, co mají ženy před jejich plánovaným početím konzumovat nebo ne, ale vědci naráží na přírodu Chtějí přiblížit podobný jev, který můžeme vidět ve volné přírodě. Silné, doslova vypasené zvířecí matky totiž častěji rodí spíše potomky samčího rodu, zatímco podvyživené a slabé matky přivádějí na svět potomky samičího pohlaví.
Výzkumná pracovnice Fiona Mathews uvedla, že tyto poznatky by mohly pomoci při objasnění úbytku rození chlapců.
Dnešní doba plná problémů s obezitou, ne příliš vhodnými stravovacími návyky mezi mladými ženami, ale také opomíjenými snídaněmi může být právě důsledkem znatelného poklesu rození chlapců.
Do studie bylo zapojeno 740 čerstvě těhotných žen, které ještě nerodily a které neznaly pohlaví nenarozeného dítěte. Všechny tyto ženy neměly žádné zdravotní problémy, nebyly obézní. Ženy si během jejich prvního těhotenství vedly podrobný dotazník o stravování samotném, ale také o jeho častosti. Byly dotazovány, zda detailně v týdnu během čtvrtého měsíce těhotenství dodržovaly jídelní protokol. Pro výzkum bylo také důležité dotázat se žen, jaké měly stravovací návyky během roku před jejich početím.
Vědci na základě shromážděných údajů zjistili, že ženy, které jedí více kalorickou stravu v období početí mají předpoklad porodit chlapce. Přibližně to vychází asi na 56%.
Fiona Mathews uvedla, že ženy, které v dotazníku uvedly snídání obilovin každé ráno, porodilo z 59% chlapce, ve srovnání se 43% žen, které ohlásily konzumaci obilovin ke snídani zřídka a nebo zcela žádnou.
Porození chlapců se vyskytlo nejen u žen, které konzumovaly stravu více kalorickou, ale také celkově kvalitnější na obsah živin a množství draslíku. Není ale dosud jasné, zda rozdíly v pohlaví nastolují samotné živiny či jejich kalorická hodnota.
Závěry zní, že by těhotné ženy ze svého jídelníčku rozhodně neměly vyloučit právě snídani. Snídaně a obzvláště cereální snídaně je nejlepším zdrojem kyseliny listové. Kyselina listová je živina důležitá právě při početí, ale i během nitroděložního vývoje a je prevencí proti nejrůznějším defektům plodu.
Před plánovaným těhotenstvím a v průběhu těhotenství by se měl klást důraz na vyváženost stravy, aby se zajistilo zdravé těhotenství. Pravidelné stravování, zařazení zeleniny, ovoce a dalších živin do jídelníčku může přispět ke zdravému průběhu těhotenství.
Myslíte si, že je v těhotenství vhodné jíst doporučovanou stravu bohatou na živiny, nebo je lepší řídit se svými vlastními chutěmi?
Autor: Alena Mrákotová