Vitamínové doplňky - splňují, co slibují ?
Vitamíny - jejich název v nás vyvolává představy zdraví, svěžesti, elánu a vitality. Jsme přesvědčeni, že je potřebujeme, aniž bychom si byli zcela jisti proč. Reklamní spoty s vitamínovými a minerálními doplňky v nás vzbuzují představu, že bez nich snad ani zdravý a spokojený život nemůže být.
Nebereme je proto, že bychom trpěli avitaminózou (která není až na ojedinělé případy ve vyspělých zemích obvyklá). Jíme je spíše v případech, kdy si myslíme, že je naše strava až příliš jednotvárná, užíváme je i v nemoci či těhotenství, kdy bychom mohli potřebovat více vitamínů, než je obvyklé.
Ale existuje nějaký důkaz, zda tyto doplňky opravdu splňují to, co slibují? Když američtí vědci procházeli studie zahrnující jak jednovitamínové tak multivitaminové přípravky, jejich zjištění bylo velice rozporuplné. Jejich cílem bylo zjistit, zda existují podklady pozitivních účinků vitaminových a minerálních přípravků při prevenci a léčbě celé řady celé řady nemocí včetně rakoviny, srdečních, jaterních a plicních onemocnění. Přitom se zaměřovali pouze na studie, které byly dobře propracované a daly se považovat za spolehlivé.
To, co zjistili, však není tak závažné, aby nás to přinutilo se urychleně vypravit do lékáren doplnit naše zásoby vitamínových tabletek.
Některé látky opravdu mají na některé lidi pozitivní účinky. Například komponenty s kyselinou listovou mají příznivý účinek v těhotenství, při prevenci rozvoje vad nervového systému u plodu.
Kombinace vápníku a vitamínu D zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko zlomenin u žen po menopauze, selen může redukovat riziko rakoviny prostaty, plic a kolorektální oblasti. Vitamín E se zase jeví jako úspěšný v boji proti kardiovaskulárním problémům u žen a u mužů kuřáků proti rakovině prostaty. Jeden průzkum dále ukázal schopnost antioxidantů a zinku pomáhat zlepšovat věkem podmíněnou makulární degeneraci.
Na druhou stranu beta karoteny by mohly zvyšovat riziko rakoviny plic u kuřáků a testy s vitamíny B2, B3, B6 a B12 neprokázaly jejich vliv při chronických onemocněních.
Výzkumníci měli obavy ohledně nepříznivých efektů konzumace většího množství těchto výrobků. S počtem informací, které jsou k dispozici, ale nelze činit zatím žádné závěry. Pro to je potřeba provést více výzkumů, které by se zabývaly právě jejich negativními vlivy.
Nemoci způsobené nedostatkem vitamínu, jako je beri-beri, kurděje a křivice, byly běžným jevem ještě v minulém století. Tyto časy jsou ale již pryč, ovoce a zelenina jsou dostupnější než kdy předtím a z vyvážené stravy lze získat vše, co tělo potřebuje. A věřte, že látky, které jíme právě v ovoci a zelenině, jsou daleko více komplexní, než ty synteticky připravené a zabalené v platových tubách.
Jaké vitamíny užíváte vy?
Autor: Petr Zimola