Stravování v dětství ovlivňuje celý náš život
Co jste jedli v dětství, budete jíst celý život, tvrdí britští vědci, kteří nedávno publikovali velmi zajímavé závěry svých dlouhodobých pozorování. Je sice všeobecně rozšířené, že modely stravování se formují v dětství, ale nyní přicházejí informace umožňující rodičům, návyky ve výživě využívat ještě efektivněji.
Na jedné straně jsou chuťové vjemy: dominuje chuť na sladké, protože mateřské mléko je sladké. Druhou dominantní chutí je slaná. Stálé a nekontrolované uspokojování pouze těchto dvou chutí v kojeneckém a předškolním věku dítěte vyvolává upřednostňování sladkostí a slaných mastných věcí po celý život. Na straně druhé jsou zrakové vjemy: např. dítě, které bude dostávat zejména křupavé věci, aby se mu rychleji prořezávali zuby", bude v období puberty a dospělosti mnohem častěji jíst sušenky, krekry, brambůrky a podobné potraviny. Jak se ukázalo, když se například dítě naučí jíst jeden druh sušenek a později si má vybrat mezi neznámým druhem sušenky a novým druhem potraviny (ovoce nebo zelenina), rozpozná podobu a upřednostní sušenky. Preference se začínají objevovat kolem druhého roku života, kdy již dítě rozumí mnohým pojmům a zná různé druhy potraviny. Pokud máma nebo táta pojmenuje, v dobré víře, že to pomůže, nový druh zeleniny (např. růžičkovou kapustu) jako "čokoládovou sušenku", dítě , přesto, že pojmy "sušenka" a "čokoláda" představují v jeho mysli příjemnou zkušenost, růžičkovou kapustu odmítne (dokonce bez ochutnání), protože se vůbec nepodobá ani na sušence ani čokoládě. Pamatujte tedy, že dítěti při zavádění nových věcí nelžete ani se je nesnažte „obalamutit“. To, že vám růžičková kapusta nechutná, neznamená, že nebude chutnat dítěti. Tímto způsobem ho jen zmatete a příště růžičkovou kapustu odmítne, ne proto, že mu nechutná, ale protože s tím byl spojen pocit zmatení.
Poučení?
Dětští lékaři a psychologové doporučují rodičům, aby, jakmile je to možné, používaly ve výživě dětí potraviny různých chutí, tvarů, barev a konzistence a to v přirozené podobě. Neučte děti jíst jen kaše a sušenky v chuťovém provedení "sladké" a "slané". Dejte jim mrkev, jablko, banán, kedluben, hrášek, meruňky ... v kaši přirozené chuti a hned, jak se dá, strčte jim ty potraviny do ruky celé. A když jíte tyto věci s nimi, netvářte se kysele! Tak pamatujte – co se v mládí naučíš,…
"Znovuobjevili" jste někdy v dospělosti nějakou potravinu, o které jste si mysleli, že vám nechutná od dětství?
Autor: Tereza Keilová