Co takhle dát si rybu ?
Jedna lžička rybího tuku prý umí zázraky. Ryby, ať už sladkovodní nebo mořské, by měly být součástí našeho jídelníčku minimálně třikrát týdně. A kolikrát jste za poslední týden měli rybu na talíři vy ?
Lidský organismus potřebuje denně 150 až 200 μg jódu, důležitého stopového prvku, který ovlivňuje správnou funkci metabolismu a je nezbytnou součástí hormonů štítné žlázy trijodtyroninu a tyroxinu.
Kromě jódu je rybí maso cenným zdrojem omega-3 kyselin, které snižují hladinu škodlivých tuků v krvi, současně omezují usazování těchto tuků v cévách a blahodárně tak působí na celý kardiovaskulární systém.
Rybí maso obsahuje méně tuku
Rybí maso je také vhodné při nejrůznějších dietách, obsahuje totiž jen 5 až 9 % tuku. Rybí tuk, zejména ten z rybích jater, je bohatým zdrojem vitamínů A a D. Vitamín A působí blahodárně na oči, vitamín D je zase důležitý pro zdravý vývoj kostí.
Pokrm z ryb nemusí být však vždy zdravý! Rozhodující je jeho příprava. Pokud si k večeři naservírujete v trojobalu obaleného kapra, rozhodně se nejedná o zdravé a lehce stravitelné jídlo. Pamatujte, že nejlepší rybí pochoutku připravíte pouze z čerstvého masa. Mražené ryby kupujte jen výjimečně. Chcete-li při přípravě ryby použít nějaký tuk, sáhněte raději po olivovém než po nějakém podezřele levném rostlinném oleji. Na sádlo raději hned zapomeňte. Jako ideální příloha k rybě poslouží čerstvá nebo dušená zelenina.
Není ryba jako ryba
Každá ryba obsahuje jiné množství jódu a jiné množství tuku. Odlišné nutriční hodnoty má maso ryb sladkovodních, jiné zase těch mořských. V zemích západní Evropy jsou ryby tradiční součástí jídelníčku. Zatímco ve Skandinávii sní jeden člověk v průměru až 20 kg ryb ročně, v České republice během dvanácti měsíců sní každý z nás sotva 5 kg. I při nižší konzumaci ryb však můžeme do těla dostat nezbytné látky. V takovém případě však musíme pečlivě zvážit, jakou rybu a v jakém množství svému organizmu dopřejeme.
Kapr: Nejznámější česká sladkovodní ryba, která ve 100 g obsahuje pouze 4,8 g tuku. Kromě toho je kapr také zdrojem dalších významných stopových prvků, jako jsou selen a zinek. Tyto dva minerály jsou velmi důležité pro posilování obranyschopnosti organizmu.
Losos: Při koupi lososa buďte velmi opatrní. Vždy řádně pročítejte etiketu, abyste nebyli doma nepříjemné překvapeni, že jste si domů místo lososí pochoutky přinesli tresku á la losos. Losos oproti jiným rybám obsahuje nejen více tuku, ale je bohatý zejména na omega-3 mastné kyseliny, jež zlepšují cévní systém.
Makrela: S touto rybou se v českých obchodech setkáváme již dlouho. Makrela je výjimečná hlavně vysokým obsahem vitamínu B 12, který pozitivně působí na obnovu krvinek. Makrela se nejčastěji podává uzená. Před konzumací ji však nezapomeňte stáhnout kůži, zbavíte se tak přebytečného tuku.
Jaké ryby máte rádi vy?
Autor: Jana Kožená