Bezlepková dieta - co obsahuje?
Lepek neboli gluten je bílkovina, která je obsažena v obilninách a jiných plodinách. Někteří z nás mají s jeho užíváním nemalé problémy…
Charakteristika onemocnění
Nesnášenlivost lepku se projevuje různými obtížemi, ale především se jedná o zažívací problémy. Nemoc je známa pod názvem celiakie. U některých lidí se mohou vyskytnou podobné symptomy v omezené míře, proto je nepovažují za zvlášť podstatné a nemoc se poté zpravidla ani včas nerozpozná. Jsou to především menší zažívací potíže a vleklá vyrážka. V každém případě je postiženo zažívací ústrojí a hrozí také vážnější nemoci. Odhaduje se, že je touto nemocí postiženo mnoho lidí, ale jen hrstka z nich o své nemoci ví.
Produkty, ve kterých je obsažen lepek
Bezlepková dieta je určena pro ty osoby, které nesmí konzumovat potraviny, obsahující jakékoli množství lepku. Lepek je obsažen hlavně obilninách. Hledat ho můžeme v ječmenu, pšenici, žitu, ovsy a triticale. Musí se tedy vynechat mouka pšeničná, žitná, ječmenná, ovesná, špaldová, dále pak veškeré pečivo a chléb, který je vyroben z mouky, jež má v sobě gluten. Další vyřazenou potravinou z jídelníčku jsou těstoviny a knedlíky, které byly připravovány z mouky obsahující gluten.
Produkty, ve kterých není lepek
Místo zakázaných produktů se využívá luštěnin, mezi které patří hrách, čočka, fazole, proso, cizrna, z obilnin je to - kukuřice, rýže a pohanka a také běžná příloha brambory. Zpočátku se může zdát, že jsou tyto potraviny pro běžnou přípravu každodenních pokrmů téměř nepoužitelné. Ale přece jen tu jedna kuchyně pro takto postižené lidi existuje. Jedná se o tzv. makrobiotiku.
Bezlepková dieta, o co vlastně jde? Co ano a co ne?
Jedná se o dietu, která je zaměřena na eliminaci konzumace lepku. Tuto dietu musí dodržovat ti lidé, u kterých byla zjištěna alergie na lepek nebo osoby nemocné celiakií. Konzumace lepku by u těchto lidí, znamenalo vážné zhoršení zdravotního stavu. Pro osoby postižené celiakií je tato dieta jedinou možnou cestou, jak nemoci předcházet. Jedná se totiž o nemoc nevyléčitelnou.
Nejvhodnější potraviny pro takovéto osoby jsou kromě zmíněných tvrdé sýry, smetana, mléko, maso, vejce, tuky, cukry, ovoce, zelenina, ale také káva, čaj a kakao.
Je třeba se vyvarovat konzumaci veškerých omáček, salámů, dochucovadel (jako je kečup nebo majonéza), ale také müsli i lahůdek, které obsahují pšeničný škrob. Ani všechny jogurty nebo čokolády nejsou nezávadné, proto je třeba pozorně číst obaly produktů, zda v nich není lepek obsažen. Zakázat si musíte také pivo, jelikož všechny druhy obsahují gluten. Existuje ale tzv. bezlepkové pivo, které je určeno právě postiženým lidem. Název je ovšem dosti zavádějící, jelikož lepek stejně obsahuje. Je pouze zmírněn na nezbytně nutnou hranici pro výrobu. Zde platí pravidlo: Všeho s mírou!
A jaké zkušenosti máte vy?
Autor: Jana Mokošová