Klíště a nemoci

Jak se z přírody vrátit bez klíštěte

Milena Mocková
02.09.2011

V dnešním článku se zaměříme na to, jak vyrazit do přírody a užít si příjemný požitek z výletu bez obav, že si domů přineseme nepříjemného parazita - klíště. Po chladném létu přichází teplé září a odborníci varují, že to může přinést novou vlnu klíšťat, navíc v době, kdy je už většina lidí neočekává.

Je hezké vyrazit do přírody, lesa nebo se jen tak posadit do trávy v parku či vlastní zahradě. Na rostlinách cca ve výšce 30 – 60 cm bohužel žije nepříjemný parazit, který dokáže pořádně znepříjemnit život. Klíště.

Jakmile ucítí pach zvířete nebo člověka, zachytí se na srsti nebo kůži a hledá si vhodné místo k přisátí. Nejčastější místa, kam se klíště přisaje, jsou ohyby rukou a nohou, třísla, ale může být přisáté i jinde na těle.

Základní zásady při pobytu v přírodě

Pokud víme, že budeme pobývat den v přírodě, v lese nebo v travnatých místech, je dobré myslet na ochranu před těmito parazity. Doporučuje se namazat se či postříkat repelentem pod oblečení i na oblečení.

Volba správného oblečení je také důležitá. Na vycházky do lesa je vhodné si vzít spíše tmavší oblečení. Určitě bychom neměli volit triko s krátkým rukávem a kalhoty s krátkými nohavicemi. Pokud nemáme holinky, měla by být obuv alespoň kotníková, v ní by měly být dlouhé ponožky. Naprosto nevhodnou obuví jsou pantofle, žabky, páskové boty apod.

Abychom snížili riziko, že si domů přineseme nepříjemného parazita, neměli bychom si sedat do vysoké trávy a travního porostu. Budeme vyhledávat spíše vyvýšená a méně zatravněná a zarostlá místa, jako jsou např. lavičky, pařezy nebo kameny.

Na trhu je dostupných mnoho chemikálií a přípravků proti hmyzu a parazitům, ale my si doma můžeme připravit vlastní přírodní tinkturu.

Návod na přípravu tinktury proti klíšťatům

Složení: 1 pytlík (cca 100 g) rozmarýnu, 1 lžíce bílého vinného octa, 1 l vody.

Postup přípravy:

1. 1 litr vody přivedeme do varu

2. Odstavíme a vložíme do něj rozmarýn, který necháme louhovat do vychladnutí

3. Po vylouhování a vychladnutí přefiltrujeme a přidáme 1 lžící bílého vinného octa

4. Uchováváme v ledničce

Návod na používání:

Tinkturu vlejeme do prázdného rozprašovače a před každou vycházkou do lesa nebo na zahradu či chatu rozprášíme tinkturu po těle. Tento přípravek je účinný, žádné klíště se nepřichytne.

 

Zkuste vyzkoušet i vy, nebo máte jiný osvědčený přípravek, jak se bránit proti klíšťatům?

Autor: Milena Mocková

Tuberkulóza kdysi a dnes
Koření a jeho účinky

Další články

Otravy houbami
Otrava

Otravy houbami

05.08.2012

Houbařská sezona je již v plném proudu a i přes opakovaná varování před jedovatými houbami hrozí některým houbařům nebezpečí otravy. V dnešním článku si popíšeme naše nejjedovatějš ...

Boj proti oparům
Opar

Boj proti oparům

19.04.2012

Trpíte na opary? Pak jistě víte, jak takový malý flíček dokáže potrápit. Někteří mají opar každou chvíli, jiní téměř nevědí, co to opar je.

Způsoby aplikace inzulinu
Cukrovka

Způsoby aplikace inzulinu

18.04.2012

Aplikace inzulínu je nezbytná součást léčby některých diabetiků. Takové případy nastávají, když slinivka plní svou funkci minimálně nebo vůbec a je nutné hormon inzulín v těle nahr ...

Méně známé fobie
Fobie a panika

Méně známé fobie

19.09.2011

Fobie je úzkostná porucha. Je to většinou neopodstatněný a těžko ovladatelný strach z různých situací, věcí, zvířat i lidí. Fobie více či méně omezují život člověka. Fobií existuje ...

Jemné vlasy – trápení mnoha žen
Vlasy

Jemné vlasy – trápení mnoha žen

05.09.2011

Proč jsou moje vlasy tenké a slabé? Proč se obtížně upravují a většinou se zdá, že si dělají, co chtějí? Proč elektrizují a vypadají ochable a jsou bez lesku? Proč se mi tak často ...

Tuberkulóza kdysi a dnes
Tuberkulóza

Tuberkulóza kdysi a dnes

31.08.2011

Tuberkulóza byla kdysi velmi rozšířená a obávaná smrtelná nemoc, které padly za oběť řady lidí z různých, převážně však slabších sociálních skupin. Dnes považujeme tuberkulózu u ná ...

Trvanlivost potravin
Zdravá výživa

Trvanlivost potravin

30.08.2011

Datem minimální trvanlivosti potravin je datum vyznačené na obale, které vymezuje minimální dobu, po kterou si potraviny při dodržování skladovacích podmínek zachovávají specifické ...