Kolagen jako nezbytný pomocník pro udržení zdraví a krásy – jak ho kvalitně doplnit?
V lidském organismu je kolagen nejdůležitější bílkovinou. Tvoří 25–30 % hmotnosti všech bílkovin člověka, to odpovídá zhruba 10 % celkové hmotnosti člověka a až 70 % kůže. Bohužel s přibývajícím věkem produkce kolagenu klesá, což se nejčastěji projevuje tvorbou vrásek. A to trápí zejména ženy, které touží mít i v pokročilém věku pleť hladkou a pevnou. Jak můžeme díky kolagenu zůstat zdravé a krásné? A vyplatí se investovat do doplňků stravy?
Kolagen je extracelulární bílkovina, nerozpustná ve vodě a slouží jako základní stavební hmota pojivových tkání. Jednotlivé částečky jsou vzájemně propojeny a vytváří tak silná vlákna. Kolagen je hlavní organickou složkou všech pojivových a vazivových tkání – k těm patří kosti, chrupavky, šlachy, zuby, cévní stěny a hlavně kůže. Základní vlastností kolagenu je tedy pevnost. S trochou nadsázky by se dalo o kolagenu říct, že je jakýmsi lepidlem, které drží tělo pohromadě.
Jaké známe typy kolagenu?
Existuje celá řada různých typů kolagenu. Nejdůležitější jsou kolageny typu I, II, III – jsou v těle nejvíce zastoupené. Nejrozšířenější je typ I, ten představuje 90 % kolagenu a je přítomen ve šlachách, v pokožce, v kostech i v zubech. V chrupavkách se pak vyskytuje typ II. Typ III je kolagen embryonálního vývoje a je pak je nahrazen typem I.
Pozor na projevy jeho nedostatku
Důležité je vědět, že si kolagen tělo dokáže vytvořit samo, ale s věkem tato schopnost postupně klesá a je vhodné tedy tělu v tomto směru trochu pomoci. Pro správnou a kvalitní tvorbu kolagenu je rovněž důležité přijímat dostatek vitamínu C. Náš organismus umí s kolagenem pracovat tak, že při jeho poklesu nemůže dojít k ohrožení důležitých funkcí. I tak je ale více než vhodné sledovat na těle projevy nedostatku kolagenu, které se dříve nebo později začnou hlásit. Může jít například o již zmíněné vrásky, zhoršenou kvalitu pokožky, lámavost nehtů, padání vlasů, loupání či bolest v kloubech a v oblasti zad.
TIP: Podpořte nativní tvorbu kolagenu podpůrným doplňkem stravy COLLAGEN BUILDER.
Jak kolagen doplnit přirozeně?
Jelikož je kolagen součástí pojivových a vazivových tkání, nachází se zejména v prorostlém mase, v chrupavkách a v kůži. Tím nejlepším přirozeným zdrojem kolagenu je tedy pravidelná konzumace pomalu tažených masových vývarů – hovězí, krůtí nebo kuřecí. Jistě jste nejednou slyšeli o prospěšnosti takovýchto pokrmů. Dnes je ovšem doba taková, že mnoho lidí směřuje spíše k racionálnější stravě, maso vyhledáváme spíše libové, hojně se rozvinulo také vegetariánství nebo se řada lidí upne k čistě rostlinné stravě. V takovém typu stravy se kolagen tedy nemůže vyskytovat. Zrovna tak v případě tvrdých diet a velkého omezování můžeme nevědomky tělu způsobit výrazné omezení přísunu kolagenu. To se pak běžně projevuje například drolením zubů, prověšenou kůží, obličej bývá časem více vrásčitý, lámou se nehty a řídnou kosti.
Rozklad kolagenu a jeho využití
Doplnění kolagenu ale není tak jednoduché, jak to zní. Je to velice složitý proces. Bílkoviny, které přijmeme, tělo rozloží na aminokyseliny a z těch si tělo poměrně složitým způsobem vytváří bílkoviny nové, mezi kterými samozřejmě figuruje i kolagen. Pokud tedy zvýšíme příjem kolagenu (ať už stravou, nebo pomocí suplementace), metabolismus jej rozloží a část aminokyselin použije na syntézu vlastního kolagenu. Není tedy potřeba panikařit, že vaše kloubní a pojivové tkáně mohou okamžitě automaticky trpět, pokud například odmítáte živočišnou stravu.
Vyplatí se kolagen doplňovat suplementy?
Odborníci se stále nemohou shodnout, zdali jsou doplňky stravy s obsahem kolagenu opravdovým přínosem. Jak pozná tělo, že má z rozloženého kolagenu opět sestavit kolagen a použít ho pro výstavbu kolagenu nového tam, kde tělo zrovna potřebuje? Zkušenosti, praxe a studie však dokazují, že tělo je chytřejší, než si myslíme. Peptidy kolagenu se dokáží taktéž vstřebat střevní sliznicí a pravděpodobně tak fungují jako signální molekuly, které dávají buňkám rozkaz, aby syntetizovaly kolagenu více. Ačkoli se všechny vědecké studie, které zkoumají přínos suplementace kolagenu pro pleť či klouby neshodují, jedno je jasné. Suplementace kolagenu vám může vždy alespoň pomoci, ale jelikož se jedná o bílkovinu, rozhodně ne v normálním měřítku konzumace ublížit.
Jak poznat kvalitní doplňky stravy?
Doplňky stravy s obsahem kolagenu patří k nejoblíbenějším typům suplementů. Nejčastěji se můžete setkat s tzv. hydrolyzovaným kolagenem, tedy kolagenem „nasekaným“ na tzv. peptidy. Pochází z chrupavek rejnoků, žraloků, tresek nebo jde o hovězí či kuřecí kolagen, který pochází ze šlach, vazů či pokožky. Malé fragmenty se vstřebávají mnohem lépe, takže je pro tělo tento druh kolagenu vždy vhodnější než kolagen nativní. TIP: Kvalitní doplňky stravy s obsahem kolagenu naleznete na e-shopu Obchodzdrave.cz. Všechny produkty splňují přísná kritéria kvality a vstřebatelnosti, neobsahují nežádoucí barviva či konzervanty a splňují vysoké ekologické nároky na udržitelnost.
Autor: Veronika Matoušová