Stévie sladká
U nás není tato kontroverzní rostlinka příliš známá, ale může osladit život lidem trpícím cukrovkou i všem, kteří dbají na svou váhu. Ve světě se stévie běžně používá jako sladidlo.
Stévie sladká pochází z Latinské Ameriky, kde ji Indiáni pojmenovali jako sladkou trávu. Využívali ji nejen k oslazení nápojů a pokrmů, ale byli si vědomi i jejích léčebných účinků. Stévie se postupně dostala do Číny, Koreje a Japonska a odtud byla importována do celého světa. Anglicky mluvící země ji nazývají Sugar Baby a Evropané ji teprve pomalu zařazují do jídelníčku.
Toto přírodní sladidlo má několik výhod. V průměru je dvěstěkrát sladší než třtinový nebo řepný cukr a jeden lístek odpovídá přibližně dvěma kostkám cukru. Stévie sladká je nekalorická. To znamená, že i když ji budete jíst ve velkém množství, nepřiberete na váze. Stévie se navíc uvolňuje do oběhu, a tak oddaluje další chutě na sladké.
Stévie sladká nemá vliv na kazivost zubů. Naopak ničí řadu bakterií, jež škodí ústní mikroflóře. Stévie je čistě přírodní, což znamená, že neobsahuje žádné chemické látky, které by tělu mohly škodit. Toxikologické průzkumy ale neprokázaly její bezpečnost, a proto se obvykle prodává jako potravinový doplněk a ne jako sladidlo.
V zemích, jako je Austrálie, Švýcarsko, Francie, Čína, Korea, Thajsko, Indie, Japonsko, Brazílie, se stévie sladká používá v potravinářském průmyslu. Doslazuje cukrovinky, například žvýkačky, nápoje, mléčné výrobky nebo potravinové doplňky. Jelikož je schopna ničit bakterie v ústní dutině, přidává se do zubních past a ústních vod. Stévie sladká se prodává i jako kapesní nebo stolní sladidlo na bázi steviosidu.
Využití v kuchyni
Stévie se používá k doslazení kávy a čaje, letní limonády, bowle nebo mléčných koktejlů. Přidává se do ovocných salátů nebo do snídaňových misek.
Jelikož je netoxická a vydrží vysoké teploty do 200 °C, hodí se také jako sladidlo do koláčů, dortů a sladkokyselých omáček. Stévie se rovněž používá při zavařování marmelád a džemů, protože chutí se vyrovná řepnému cukru.
Jaký má stévie vliv na zdraví
- Udržuje v rovnováze hladinu cukru v krvi a játrech
- Využívá se jako prevence cukrovky 2. typu
- Podporuje pankreas a celkově správnou funkci trávicího traktu
- Snižuje riziko tvorby zubního kazu
- Tlumí chuť na sladkosti, ale i na tabákové výrobky a alkohol
- Pomáhá předcházet akné
- Při zranění urychluje hojení ran
- Je vhodná při redukční a kvasinkové dietě
Autor: Milena Mocková