Devět mýtů o cukrovce
Diabetes mellitus neboli cukrovka je chronické celoživotní onemocnění, které s sebou nese mnohé komplikace. Nemocní se s ní musí naučit žít a přizpůsobit jí svůj životní rytmus. Ačkoliv se jedná o společností hojně diskutované téma, stále o ní přetrvávají jisté mýty. Podívejme se blíže na ty, které uvádí Diabetická asociace ČR.
1. Cukrovka je onemocněním tlouštíků
Lidé si málokdy uvědomují rozdíl mezi cukrovkou 1. a 2. typu. Diabetes mellitus 1. typu se může objevit již v dětství. Je při něm nutná léčba inzulínem a je podmíněn geneticky. Naproti tomu diabetes mellitus 2. typu je často spojen právě se zmiňovanou nadváhou. Je charakterizován pozvolným začátkem.
2. Cukrovka je stařeckou nemocí
Jelikož dnes přibývá dětí a mladých lidí s nadváhou, onemocnění cukrovkou 2. typu se tedy posouvá stále do nižších věkových kategorií.
3. Diabetik už nikdy nesmí jíst sladké a musí dodržovat přísnou dietu
Úprava stravy je samozřejmě důležitá, ale nedojde při ní k úplnému vyloučení sacharidů. Diabetik nesmí jíst jednoduché cukry (glukózu), řepný cukr (sacharózu) a med. Lze však užívat umělá sladidla. Složené sacharidy (škroby) nemocný jíst musí.
4. Diabetik může jíst normálně, musí pouze vynechat cukr
Jak již bylo řečeno, diabetik musí při léčbě regulovat přísun sacharidů. Složených sacharidů má být v jídelníčku každý den stejné množství. Jejich vhodná hodnota je určena ošetřujícím lékařem. Toto množství je nezbytné rozložit v průběhu dne, proto musí diabetik jíst pravidelně. Zásady diabetické diety se shodují se zásadami racionální výživy, nejde tedy jen o regulaci obsahu cukrů, ale o kompletní složení stravy. Cukrovka není jen poruchou metabolismu na úrovni cukrů, ale též bílkovin a tuků.
5. Diabetik může jíst ovoce, kolik chce
Ovoce má vždy určité množství sacharidů. Již z toho je zřejmé, že i tento obsah cukrů musí diabetik započítat do svého jídelníčku. Rozhodně tedy nelze ovoce konzumovat v libovolném množství. Vhodnější je sáhnout po zelenině, která má minimální obsah sacharidů a obsahuje vlákninu důležitou pro zažívání.
6. Co je DIA, to je dietní, nekalorické, zdravé
DIA výrobky neobsahují cukr jako takový, pokud jsou sladké, obsahují náhradní sladidla. Každé sladidlo má však svoji maximální denní dávku, a ani náhradních sladidel tedy nelze konzumovat nepřiměřené množství. Pokud pacient překročí vhodnou mez, mohou se dostavit nežádoucí zdravotní následky. Navíc DIA výrobky často obsahují větší množství tuku.
7. Diabetici si musí píchat inzulin
Vhodnou léčbu určuje vždy individuálně lékař. Léčba inzulínem však jistě není jen jedinou možností. Uvádí se, že pouze dietou je léčeno zhruba 32 % diabetiků, 44 % diabetiků užívá perorální antidiabetika, 16 % inzulín a 7 % kombinovanou léčbu.
8. Nemám rád sladké, nemůžu mít cukrovku
Obliba sladkého není podmínkou rozvoje cukrovky. Nadváha či obezita sice u někoho může urychlit vznik diabetu, avšak nezáleží zde na tom, zda kilogramy navíc jsou způsobeny nadměrnou konzumací sladkostí nebo například uzenin.
9. Prevence je k ničemu
Zde je pravda zcela opačná. Mezi hlavní rizikové faktory lze uvést sedavý způsob života, nedostatek fyzické aktivity, zvýšený příjem energie a obezitu. Ty lze často ovlivnit vhodným životním stylem.
Máte v rodině někoho, u koho byla diagnostikována cukrovka? Jak se smířil se změnou svého životního stylu a stravy? Snažíte se dbát na vlastní prevenci cukrovky?
Autor: Michaela Holá