Máta peprná - voňavá bylinka, která léčí
Nezaměnitelnou mentolovou vůni této nenáročné bylinky známe všichni, mnozí se jí můžou právě v těchto dnech kochat i na svých zahrádkách. Máta peprná se málokdy vyskytuje ve volné přírodě, obvykle se množí dělením trsů, oddenky či řízkováním. Pokud se jí daří a více se rozroste, stačí jí už věnovat jen minimální péči.
Máta peprná pochází z Velké Británie, ale dnes ji můžeme najít všude po světě. Její léčivou sílu oceňovali už staří Egypťané. Pro svou nezaměnitelnou silnou chuť i vůni se tato bylinka těší velké oblibě snad v každé kuchyni. Navíc podporuje dobrou náladu a zbavuje nás stresu.
Léčivá síla máty peprné
Máta peprná ulevuje od ucpaného nosu, ale i při výskytu střevních křečí a plynatosti. Osvěží dech, pomáhá při nevolnostech či zažívacích potížích. Obsažený mentol dokáže stimulovat překyselení žaludku, čímž má blahodárné účinky na trávení. Máta ulevuje při pálení žáhy a v podobě oleje má chladivé účinky (třeba při bolestech svalů). Mátový čaj pomůže při nachlazení, trávicích potížích i při nechutenství. Potlačuje napětí a stres, ulevuje při bolestech hlavy, pomáhá při nespavosti.
Máta peprná v kuchyni
Mátu přidáváme do moučníků, omáček, salátů, k ochucení ryb, grilovaného masa, zeleniny, rýže či bylinkového másla. V těchto dnech pro ni najdeme perfektní využití při přípravě osvěžujících letních nápojů, domácích limonád či koktejlů. Velmi oblíbený je např. typicky letní nápoj Mojito, v alko i nealko podobě, kde však nikdy nechybí právě osvěžující, krásně zelená a aromatická máta.
Pěstování máty v květináči i v truhlíku
Máta peprná patří k nejoblíbenějším a tudíž nejvíce pěstovaným, přestože existuje asi patnáct dalších druhů. Je to trvalka, které se daří v mírném teplotním pásmu. U nás se pěstuje na zahrádkách obvykle v polostínu, ale snese i slunné místo v závětří. Milovníci bylinek mátu rozhodně nevynechají a nemají-li zrovna místo pro záhonek, pěstují ji v květináčích i v truhlících na oknech, na balkonech, zkrátka kde se dá. Půda by neměla obsahovat mnoho vápenatých částic.
Sušení máty peprné
Listy sušíme v tenkých vrstvách, např. na plechu vyloženém papírem. Jako vždy při sušení bylinek je pro tyto účely nutná dobře větraná místnost. Usušenou mátu uskladníme do dobře těsnících sklenic. Poté ji můžeme využít třeba ke grilovaným masům, do slaných sýrových koláčů apod. A samozřejmě, kdo by neznal výše zmíněný, blahodárný a výtečný mátový čaj. Pro lepší zažívání i jako první pomoc při nechlazení si můžete doma vyrobit také domácí mátový likér.
Foto: Pixabay.com
Autor: Veronika Tůmová