Lněné semínko – pomocník proti zácpě
Zácpa je problém, který trápí mnoho lidí. V případě, že je vyloučena jakákoli patologie tlustého střeva je na místě užívat různé preparáty a pomocníky, kteří od nemožnosti se vyprázdnit pomohou. Každému vyhovuje něco jiného, někomu stačí vlahá voda na lačný žaludek, jiný si přidává do stravy psylium. Mezi další významné pomocníky patří také lněné semínko, které pomáhá nejen v boji proti zácpě, ale také proti dalším neduhům.
Lněné semínko je obsah plodu - tobolky lnu setého (linum usitatissimum), který se vyznačuje svou velkou výškou, štíhlým stonkem a bleděmodrými květy. Semínko je charakteristické svým vejcovitým plochým tvarem a lesklou žlutou až hnědošedou barvou. Pochází z Asie, ale u nás se používá již od středověku, kdy se len využíval především jako přadná rostlina pro výrobu plátna. Jeho uplatnění se osvědčilo také v bylinářství.
Cenné složky, které lněné semínko obsahuje
- vláknina - velké množství - rozpustná i nerozpustná - napomáhá při zácpě
- omega 3 nenasycené mastné kyseliny - podílejí se především na snížení hladiny cholesterolu, prospívají oběhovému systému
- fytoestrogeny - jde o látky, které jsou podobné ženským pohlavním hormonům - pomáhají v redukci projevů menopauzy
- polyfenoly a lignany - působí proti osteoporóze a nádorovým buňkám
- slizy - pomáhají změkčovat stolici - účinné proti zácpě
Jak lněné semínko účinkuje?
Působí především jako projímadlo - je velmi oblíbené hlavně u těhotných žen - v tomto případě se lněné semínko může užívat až od 34. týdne těhotenství. Semínko změkčuje stolici, a tím uvolňuje také porodní cesty a zvyšuje množství hlenu v porodních cestách, což může mít vliv na ulehčení průběhu porodu.
Slizové látky snižují riziko nádorových onemocnění, onemocnění srdce, záněty střev a žaludku, nemoci jater, podílejí se na snížení cholesterolu v krvi a zabraňují kornatění cév.
Při zevním použití lněné semínko pomáhá při dermatózách, lupénce či ekzému.
Konzumace lněného semínka
- semínko je nutné důkladně rozkousat nebo rozdrtit, jinak projde trávicím traktem naprosto neporušené a efekt je nulový
- je možné je přidat celé např.do jogurtů, müsli, pečiva, salátů, polévek, karbanátků nebo ho použít jako dekoraci pečiva
- při požití drceného nebo čerstvého semínka je nutné hodně pít
- obvykle se začíná na nižší dávce (1 lžička) a postupně se zvyšuje
- další variantou je spařené lněné semínko (cca 2 lžičky se zalijí 250 ml vroucí vody a následně se pije) - někomu však nemusí vyhovovat z důvodu nevzhlednosti - sliz
- na zevní použití se doporučuje nasypat semínka do látkového sáčku a spařit horkou vodou, chvíli v lázni ponechat a sáček přikládat na postižená místa
Lněné semínko může mít i nežádoucí účinky. Jedná se o nevolnost, zvracení, průjem nebo bolesti břicha.
Diabetici a lidé s krvácivými projevy nebo potravinovými alergiemi by měli konzumaci lněného semínka konzultovat s lékařem.
Máte s konzumací lněného semínka nějakou zkušenost? Pomohlo vám v období těhotenství a při porodu?
Autor: Alena Mrákotová