Bylinky

Léčivá síla kopřiv

Veronika Tůmová
13.03.2012

Všichni známe kopřivu jako obtížný plevel, kterému se daří kdekoliv a se kterým zahrádkáři běžně svádí urputný a mnohdy marný boj. Tato houževnatá rostlina je však stejně dobře známá pro své léčivé schopnosti a hojné využití jak v kosmetickém průmyslu, tak i v kuchyni.

Najdeme ji po celé Evropě, ale znají ji i v Asii a v severní Americe. Její blahodárná síla je největší na jaře, kdy jí můžeme hojně obohacovat své pokrmy, a využít tak nezanedbatelné množství vitamínů a dalších prospěšných látek.

Kopřivy v léčitelství

Máte-li vysoký krevní tlak, zánět močových cest nebo trpíte-li chudokrevností, ve všech případech se doporučuje pití kopřivového čaje, který je dále velmi vhodný pro zmírnění menstruačních bolestí, ale i při revmatismu nebo artritidě. Pro své detoxikační účinky je také důležitou součástí tzv. jarních očistných kúr, skvěle pomáhá při hubnutí.

Mladé listy kopřiv jsou bohaté na vitamíny C, B1 a B6, minerální látky. Mají také vysoký obsah železa. Dále obsahují kyselinu mravenčí, octovou a křemičitou, v neposlední řadě také protizánětlivý chlorofyl. Působí proti krvácení a pocení, má močopudné, regenerační a hojivé účinky, využívá se i pro zvýšení tvorby mateřského mléka.

Využití kopřiv v kosmetice

Kopřiva našla bohaté uplatnění zejména ve vlasové kosmetice. Přírodní bylinné šampony a balzámy na vlasy regenerují poškozené, oslabené a lámavé vlasy.

Oblíbené jsou kopřivové přípravky vhodné pro silně se mastící vlasy nebo proti lupům. V kombinaci s lopuchem, aloe nebo heřmánkem pak vytváří vysoce regenerační vlasovou masku, výborné jsou odvary na oplachování vlasů nebo zábaly.

Pleťové krémy a masky s výtažky z kopřiv jsou vhodné k odmašťování pleti, při ekzémech a proti akné.

Kuchyňská úprava a pokrmy z kopřiv

Na jaře, kdy si rádi dopřejeme čerstvé bylinky a jejich nenahraditelnou chuť a vůni, je ten pravý čas i pro využití kopřiv. V tu chvíli zapomínáme na kopřivu jako na nevzhledný, žahavý plevel rostoucí v prachu u silnice a vrháme se na první, svěží, mladé výhonky. Kopřiva je totiž nejen výborná jarní zelenina, ale i zdroj vitamínů a mnohých využití.

Jednou z největších výhod využití kopřiv v kuchyni i jinde, je její snadná dostupnost. Roste všude a je zadarmo. Její další zpracování je pak velmi jednoduché, kopřivy dobře omyjeme, několikrát spaříme horkou vodou a listy nasekáme nadrobno.

Pak už jen stačí vybrat si z mnoha jarních receptů, jako jsou saláty, zapékané pokrmy, polévky a samozřejmě jarní velikonoční nádivka, ve které by kopřiva rozhodně neměla chybět.

Autor: Veronika Tůmová

C.L.A – pomocník pro aktivní hubnutí a formování postavy
Děti a mobilní telefon

Další články

Otravy houbami
Otrava

Otravy houbami

05.08.2012

Houbařská sezona je již v plném proudu a i přes opakovaná varování před jedovatými houbami hrozí některým houbařům nebezpečí otravy. V dnešním článku si popíšeme naše nejjedovatějš ...

Boj proti oparům
Opar

Boj proti oparům

19.04.2012

Trpíte na opary? Pak jistě víte, jak takový malý flíček dokáže potrápit. Někteří mají opar každou chvíli, jiní téměř nevědí, co to opar je.

Způsoby aplikace inzulinu
Cukrovka

Způsoby aplikace inzulinu

18.04.2012

Aplikace inzulínu je nezbytná součást léčby některých diabetiků. Takové případy nastávají, když slinivka plní svou funkci minimálně nebo vůbec a je nutné hormon inzulín v těle nahr ...

Epilepsie a její záchvaty
Epilepsie

Epilepsie a její záchvaty

27.01.2012

Epilepsie, lidově nazývaná padoucnice, je onemocnění mozku, které vyvolává záchvaty. Epilepsie může být vrozená nebo sekundární. Vrozenou způsobují různé zásahy do vývoje plodu při ...

Lupénka - psoriáza
Lupénka

Lupénka - psoriáza

24.01.2012

Mezi nejčastější chronická kožní onemocnění patří lupénka a atopický ekzém. V obou případech se jedná o nemoc, která se dá léčit, ale nelze zcela vyléčit. Průběh těchto kožních pot ...