Léčivá síla kopřiv
Všichni známe kopřivu jako obtížný plevel, kterému se daří kdekoliv a se kterým zahrádkáři běžně svádí urputný a mnohdy marný boj. Tato houževnatá rostlina je však stejně dobře známá pro své léčivé schopnosti a hojné využití jak v kosmetickém průmyslu, tak i v kuchyni.
Najdeme ji po celé Evropě, ale znají ji i v Asii a v severní Americe. Její blahodárná síla je největší na jaře, kdy jí můžeme hojně obohacovat své pokrmy, a využít tak nezanedbatelné množství vitamínů a dalších prospěšných látek.
Kopřivy v léčitelství
Máte-li vysoký krevní tlak, zánět močových cest nebo trpíte-li chudokrevností, ve všech případech se doporučuje pití kopřivového čaje, který je dále velmi vhodný pro zmírnění menstruačních bolestí, ale i při revmatismu nebo artritidě. Pro své detoxikační účinky je také důležitou součástí tzv. jarních očistných kúr, skvěle pomáhá při hubnutí.
Mladé listy kopřiv jsou bohaté na vitamíny C, B1 a B6, minerální látky. Mají také vysoký obsah železa. Dále obsahují kyselinu mravenčí, octovou a křemičitou, v neposlední řadě také protizánětlivý chlorofyl. Působí proti krvácení a pocení, má močopudné, regenerační a hojivé účinky, využívá se i pro zvýšení tvorby mateřského mléka.
Využití kopřiv v kosmetice
Kopřiva našla bohaté uplatnění zejména ve vlasové kosmetice. Přírodní bylinné šampony a balzámy na vlasy regenerují poškozené, oslabené a lámavé vlasy.
Oblíbené jsou kopřivové přípravky vhodné pro silně se mastící vlasy nebo proti lupům. V kombinaci s lopuchem, aloe nebo heřmánkem pak vytváří vysoce regenerační vlasovou masku, výborné jsou odvary na oplachování vlasů nebo zábaly.
Pleťové krémy a masky s výtažky z kopřiv jsou vhodné k odmašťování pleti, při ekzémech a proti akné.
Kuchyňská úprava a pokrmy z kopřiv
Na jaře, kdy si rádi dopřejeme čerstvé bylinky a jejich nenahraditelnou chuť a vůni, je ten pravý čas i pro využití kopřiv. V tu chvíli zapomínáme na kopřivu jako na nevzhledný, žahavý plevel rostoucí v prachu u silnice a vrháme se na první, svěží, mladé výhonky. Kopřiva je totiž nejen výborná jarní zelenina, ale i zdroj vitamínů a mnohých využití.
Jednou z největších výhod využití kopřiv v kuchyni i jinde, je její snadná dostupnost. Roste všude a je zadarmo. Její další zpracování je pak velmi jednoduché, kopřivy dobře omyjeme, několikrát spaříme horkou vodou a listy nasekáme nadrobno.
Pak už jen stačí vybrat si z mnoha jarních receptů, jako jsou saláty, zapékané pokrmy, polévky a samozřejmě jarní velikonoční nádivka, ve které by kopřiva rozhodně neměla chybět.
Autor: Veronika Tůmová