Hřebíček - nejen jako prevence zubního kazu
Víte, že hřebíček byl v dávných dobách ceněn jako zlato? Zasloužil si to právě díky svým bohatým vlastnostem, které jsou dodnes využívány v léčitelství, ale i pro přípravu nejrůznějších pokrmů.
Hřebíček je usušené poupě Hřebíčkovce vonného (Flos caryophylli aromatici). Hřebíčkovec je tropický zelený strom s kuželovitou hustou korunou dosahující výšky asi 20 metrů. Jeho květy se sbírají těsně před rozkvětem a následně se suší. Hřebíčkovec má svůj původ na Madagaskaru, Zanzibaru a Brazílii, odkud se k nám také dováží. Hřebíček je charakteristický svou silnou aromatickou a hořkou příchutí.
Co vše hřebíček obsahuje:
- velké množství silice, pryskyřice, třísloviny, flavonoidy, olej, sliz
Účinky hřebíčku:
- antibakteriální - ničí bakterie a posiluje imunitu
- analgetický - snižuje a odbourává bolest
- antiseptický - při vnějším i vnitřním použití působí dezinfekčně
- anestetický - hřebíček má účinky místního znecitlivění (hřebíček se ale v takovém případě musí dotýkat přímo bolavé lokality)
- močopudný - pročišťuje organismus
Na co vše lze hřebíček využít?
- bolesti zubů, dásní a paradentóza
- dříve fungoval rozkousaný hřebíček k osvěžení dechu
- bolestivé klouby, revma, dna
- dezinfekce ran, špatně se hojících zranění
- střevní záněty, katary, nevolnosti způsobené požitím zkaženého jídla
- rýma, záněty horních cest dýchacích, plic, dutin
- povzbuzuje činnost srdce
- bojuje proti vráskám
- afrodiziakum - teplá pronikavá vůně hřebíčku navozuje a povzbuzuje smysly
Jak je možné hřebíček použít?
Existuje několik způsobů jak využít jeho léčivé vlastnosti.
1. TINKTURA
- je vhodná především pro výplachy ústní dutiny, při bolestech zubů a paradentóze
- tinktura se může také kápnout na vatu, která se přiloží na postižené místo (ránu, dáseň, zub, ...)
- je možno ji zakoupit v lékárnách a nebo si lze tinkturu vyrobit
- kapky vyrobené farmaceutickým průmyslem užívejte dle doporučeného předpisu
Návod na tinkturu:
Do 0,5 litru lihu (alespoň 60 %) naložíme 10 g hřebíčku a polovinu větší tyčinky skořice, takto necháme minimálně 14 dní louhovat. Nálev přecedíme a uschováme v tmavé uzavřené láhvi - používáme 2 x denně na vyplachování.
2. OLEJ
- olej je vhodné použít na bolestivé klouby a vmasírovat jej do postiženého kloubu
- je možné jej používat také vnitřně, kdy se doporučuje 1 kapka oleje na sklenici vody
3. AROMATERAPIE
vhodné při zánětech dýchacích cest (kašel, rýma, zánět dutin, zánět plic, astma) aromaterapie zajistí také vydezinfikování místnosti je zde nutné dodržet doporučené dávkování, aby nedošlo k podráždění sliznic dýchacích cest na podporu dásní a prevence zubního kazu je také vhodné žvýkat sušený hřebíček, navíc vám dodá příjemnou vůni v ústech prášek z hřebíčku je možné požít denně - na špičku nože naberete množství prášku a zapijete vodou
4. SUŠENÝ HŘEBÍČEK - PRÁŠEK
5. KOŘENÍ
- hřebíček se přidává do různých pokrmů (úprava masa, zvěřiny, do zavařenin, kompotů, cukrovinek, perníku, likéru, ochucených nápojů - punč, svařené víno atd.)
- musí se s ním nakládat velmi opatrně, neboť je velmi aromatický
Věděli jste na co vše je hřebíček účinný? Máte s použitím hřebíčku nějaké zkušenosti?
Autor: Alena Mrákotová