Česnek známý i neznámý
Česnek kuchyňský (Allium sativum) je druh zeleniny z čeledi česnekovitých, někteří autoři ho přiřazují do čeledi liliovitých v širším pojetí.
Účinky česneku na naše zdraví
Česnek je bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník, hořčík, železo, měď, zinek a jód. Dalšími obsaženými látkami jsou flavonoidy, polysacharidy, lutamylpeptidy, steroidní a triterpenové saponiny a lektiny.
Česnek má pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení. V lidovém léčitelství je používán jako účinné antiseptikum a antibiotikum, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy, užívá se proti nadýmání, proti kornatění tepen, ničí parazity ve střevech a v kombinaci s medem se používá při nachlazení a chřipce. Největší přínos česneku je ale v tom, jak významné má protizánětlivé účinky.
Protirakovinné účinky česneku
Hlavním efektem mnoha látek česneku je antioxidace, tedy odstraňování nebezpečných volných radikálů vznikajících jako vedlejší produkt metabolismu. Zabráněním oxidace dochází k oddálení stárnutí buněk a k dezinfekci organismu. Česnek také zvyšuje regeneraci a posiluje celkovou odolnost vůči jakékoliv zátěži včetně svalové práce a stresu.
Česnek léčí široké spektrum potíží
Česnek lze úspěšně použít také na akutní stavy:
- zánět dýchacích cest
- zánět nosohltanu
- zánět krčních mandlí
Používání česneku v akutním stavu má pro organismus hned dvojí účinek – působí virostaticky a bakteriostaticky (tedy ničí mikroorganismy), ale dodává také pro léčení vhodné a potřebné kovy, minerály a vitamíny.
Česnek má ve své účinnosti velice široké spektrum, o tom rozhodně není pochyb. Známá je po staletí kupříkladu léčba střevních parazitů, nebo používání česneku na kožní infekce, jako jsou opary, plísně či bradavice.
Rozhodně nemá tento článek působit jako bezduchá oslava česneku, který je nedoceněným všelékem na každý neduh. Spíš má připomenout dávné zkušenosti, které bychom neměli opomíjet. Zvláště v mrazivém počasí a před nástupem jara můžeme místo drahé návštěvy lékárny docenit mocnou sílu česneku.
Autor: Jitka Suchánková