Tajemství bylin: Kdy sbírat jednotlivé části a jak je správně uchovávat
Mít zahrádku a na ní pěstovat své vlastní bylinky, nebo alespoň vědět kdy a kam si dojít bylinky nasbírat? To je sen mnohých hospodyněk, které marně hledají v kupovaných listech a natích opojnou vůni louky nebo lesa. Z bylinek sbíráme listy, květy, nať, ale i kořeny nebo kůru. V létě bylinky sušíme, ale existují i jiné způsoby uchovávání. Řekneme si o nich v dnešním článku.
Jak sbírat bylinky v souladu s přírodou?
Sbírání léčivých bylinek je radost, odpočinek, a především souznění s přírodou, které člověk potřebuje víc, než by se mohlo zdát. Abychom měli z nasbíraných bylin co největší užitek, je dobré držet se několika osvědčených pravidel:
Bylinek sbíráme jen tolik, kolik jich spotřebujeme.
Nesbíráme bylinky u silnic, v prachu a znečištěném prostředí.
Sbíráme bylinky za suchého počasí.
Sbíráme byliny, které známe.
Sbíráme správnou část byliny ve správnou dobu.
Kdy a co sbírat?
Listy bylin sbíráme celoročně, i když právě rašící mladé listy bývají nejlepší. Pokud sbíráme nať, sbíráme ji po dobu kvetení rostlin. Květy sbíráme v době před dozráním květů, kůru na jaře před vyrašením listů nebo na podzim po jejich opadání. Kořeny rostlin sbíráme před rozkvětem a po odkvětu, tedy na jaře a na podzim.
Jak správně sušit bylinky
Bylinky vždy sušíme na stinném, suchém a dobře větraném místě, vhodná je běžná pokojová teplota. Pokud nesušíme v dostatečném zatemnění, hrozí ztráta barvy a chuti rostlin. Důležitá je také celková doba sušení, čím rychleji byliny sušíme, tím méně ztrácejí svou vůni. Bylinky proto nesušíme na přímém slunci, kde hrozí jejich spálení, ani například v kuchyni, kde je můžeme znehodnotit vlivem par a pachů tepelně upravovaných potravin. Jedním ze způsobů sušení je svázání do svazků a zavěšení květy dolů, druhým je rozprostření do tenkých vrstev na papír, plátno nebo síť. Použít můžeme také papírové sáčky. Správně usušená bylinka se přirozeně rozdrolí, pokud ji promneme mezi prsty. Po usušení vložíme byliny do čisté nádoby a dobře uzavřeme. Občas bychom měli bylinky zkontrolovat, zda nejsou napadeny plísní nebo jestli se k nim nedostali škůdci.
Bylinky jako dekorace
Bylinky volně zavěšené ve svazcích bývají krásnou ozdobou bytu či domu, verandy, pergoly, venkovní kuchyně apod. A jak krásně provoní například ložnici nebo koupelnu! Nejčastěji takto můžeme vidět svazky nasušené levandule, která je vskutku velice oblíbenou dekorací v našich domácnostech. Pokud si ale takto bylinkami zdobíte příbytek, už je poté nepoužívejte k dochucování jídel. Bylinky do sebe natáhnou spoustu prachu a nečistot, které už neodstraníte a dlouhodobým vystavením beztak ztrácejí svou kvalitu.
Zamrazení bylin a uchovávání v oleji
Pokud chcete bylinky zamrazit a uchovat si tak jejich čerstvost, je vhodnější nasekat je najemno a nechat je zmrznout zalité vodou, například do tvořítek na led. Takto vzniklé ledové kostky s bylinkami můžeme vyklopit a dále skladovat v mrazáku například v uzavíratelném sáčku. Místo vody je možné použít také kvalitní olej. Můžeme takto uchovávat například bazalku, tymián, medvědí česnek, rozmarýn apod. Takto zamrazené kostky můžeme jednoduše použít do polévek, vývarů i omáček, které jimi ochutíme.
Zdroje: www.lindamahelova.cz, www.culinabotanica.cz
Autor: Veronika Tůmová