Šípek pacientům pro léčebné vlastnosti doporučoval již Hippokrates
Koncem září dozrávají šípky. Plody, které co do obsahu vitaminu C mohou směle konkurovat i rakytníku, jinak dominantu v dodání tohoto přirozeného podporovatele imunity. Šípky ale přinášejí i celou řadu dalších benefitů. Proč se vyplatí dát si zkraje podzimu šípkový čaj?
Vedle imunity stimulují také libido, pomáhají v soustředění a podporují cirkulaci krve, díky níž se do všech částí těla dostává dostatek kyslíku (to platí i pro mozek a právě proto šípky mimo jiné svědčí koncentraci). O těchto blahodárných účincích věděli již staří Řekové: nazývali je „božskými plody“ a jako cenný přírodní lék je uznával i sám Hippokrates.
Odkud šípky pocházejí a kde se jim daří
Domovinou šípkového keře však není jen Řecko jako zástupce jihoevropských zemí, kde se mu mimořádně daří, ale také přední Asie. Ačkoliv šípkové růže vypadají velmi jemně a snad je tak vnímáme i vlivem spojitosti se známou princeznou ze známé pohádky o Šípkové Růžence, ve skutečnosti se jedná o poměrně bujnou rostlinu, která si libuje v divokém a nespoutaném prostředí. Šípkové keře nejčastěji rostou v křovinách a porostech, na stráních či okrajích lesů, podél cest a dokonce i plotů.
Kdy přichází čas ke sběru
Poté, co během července a srpna šípek odkvete, přichází na přelomu září a října čas ke sběru jeho plodů. Ty nabývají sytě červené barvy signalizující zralost. Zralé šípky jsou bohaté na cenné bioaktivní látky, z nichž jsme zatím zmínili pouze jedinou – známého podporovatele imunity vitamin C (také kyselina askorbová). Podobně jako on imunitu chrání i karoten lykopen, o zdraví buněk se postará vitamin E se silnou antioxidační aktivitou, okysličení obstará železo a rutin zajistí, že cévy budou pevné a zdravé. K výčtu živin, jež šípky tělu dodávají, patří ještě vápník.
Šípky nejen pro podporu imunity
Už od malička si s prevencí či řešením rýmy a nachlazení spojujeme šípkový čaj, který nám možná vařily už naše babičky. To má svůj důvod – šípky totiž působí proti různým infekcím, a to nejen díky vitaminu C, ale i díky vitaminu E, které zmiňujeme výše. Vedle toho díky svému mimořádnému složení pečují i o zdraví cévního aparátu a krevního řečiště, doporučují se konzumovat i při potížích s křečovými žilami. Navíc mají moc zvyšovat potenci, pečovat o dobrý stav nervového systému a regulovat hladiny hormonů. Jak se zdá, Hippokrates měl pravdu: šípky představují hotový elixír zdraví. Někomu ovšem nemusejí sednout kvůli obsahu tříslovin, které mohou podráždit trávení a spustit zažívací obtíže.
Co si s šípky počít v kuchyni
Čerstvé šípky nejprve pořádně umyjte pod proudem studené vody, odstraňte zbytky kališních lístků, stonky a po naříznutí plodů také semena. V jejich okolí se totiž nachází jemné chmýří, které může u citlivých jedinců způsobit svědění. Po provedení těchto procedur povařte plody zhruba čtvrt hodiny ve vodě, potom stáhněte z plotny a sceďte. Vznikne šípkový protlak, který poslouží při přípravě šťávy, marmelády či dezertů, dochutit s ním můžete omáčku hodící se ke kančímu nebo srnčímu masu. Čaj proti nachlazení se nejčastěji připravuje ze sušených plodů.
Je pití vody s citronem opravdu tak prospěšné pro tělo?
Zdroj: www.vitalweb.cz
Autor: Kateřina Hájková