Alergie

Potravinová alergie

Milena Mocková
10.07.2012

Se změnou našich stravovacích zvyklostí se setkáváme s exotičtějšími potravinami a následným nárůstem výskytu a rozšiřování spektra potravinových alergií. V posledních letech narůstá počet lidí postižených potravinovou alergií a navíc se objevují i nové alergeny.

Mnoho reakcí na potraviny není vyvoláno pravou alergickou reakcí. V těchto případech jde o pseudoalergii (reakce pouze jako alergie vypadá – vyrážky, otoky, zvracení, nevolnost, průjmy). Pravá potravinová alergie může přijít krátce po požití určitého jídla nebo i s časovým odstupem několika hodin. Příznaky jsou velice pestré.

Častější než reakce zažívacího traktu:

  • bolesti břicha
  • průjem
  • zvracení

jsou kožní reakce:

  • otoky
  • ekzémy
  • svědění
  • kopřivka

Mohou reagovat i dýchací cesty:

  • rýma
  • astma

Nejdramatičtější průběh má celková šoková anafylaktická reakce, která může ohrozit život. Pokud se objeví potíže ihned po pozření potraviny, pak je diagnóza poměrně snadná. Objeví-li se potíže až za několik hodin, je poměrně obtížné prokázat spojení s konkrétní potravinou.

Příčina alergie

Alergie je vlastně porucha imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně a to jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu. Vlastní alergická reakce spočívá v tom, že imunitní systém reaguje tvorbou protilátek.

Začínající reakce může vypadat tak, že se začnete dusit, otečete a slzí vám oči. Kritický stav je, pokud se uzavře dýchací trubice. Pak může dojít snadno i k udušení. Proto nepodceňujte rady lékaře a nové potraviny do jídelníčku přidávejte postupně tak, abyste případně věděli, na kterou z nich právě proděláváte bouřlivou reakci.

Úplná a podrobná anamnéza je důležitá při pátrání po potravinách, které vyžadují specifické testování. Ze strany pacienta je důležité zaznamenávání souvislostí mezi konzumací potravin a vznikem příznaků.

Vyšetření na přítomnost potravinové alergie se provádí pomocí potravinově specifických protilátek. Pokud máte jakýkoli pocit nejistoty nebo alergika v rodině, objednejte se na alergologii. Alergie jsou bohužel dědičné.

Největší potravinové alergeny

  • celer
  • rajčata
  • mušle
  • ořechy (arašídy, vlašské ořechy)
  • mléko
  • lupina
  • vejce
  • sója
  • sezamové semínko
  • ryby
  • obiloviny obsahující gluten
  • měkkýši
  • angrešt
  • jahody
  • jablka
  • mák
  • mouka
  • sýry
  • citrusové plody

Autor: Milena Mocková

Karcinom prostaty - prevence
Krásná postel - základ ložnice

Další články

Otravy houbami
Otrava

Otravy houbami

05.08.2012

Houbařská sezona je již v plném proudu a i přes opakovaná varování před jedovatými houbami hrozí některým houbařům nebezpečí otravy. V dnešním článku si popíšeme naše nejjedovatějš ...

Homeopatie
Homeopatika

Homeopatie

31.07.2012

Alternativní léčba je stále ještě hodně opomíjena. Přitom homeopatická léčba pomáhá tam, kde konzervativní terapie selhává.

Hemoglobin – krevní barvivo
Anémie

Hemoglobin – krevní barvivo

17.07.2012

Hemoglobin (Hb) je krevní barvivo obsažené v tělech obratlovců a některých dalších živočichů, jeho hlavní funkcí je přenos kyslíku z plic do tkání a opačným směrem odstraňování oxi ...