Přírodní bělení zubů - triky, které fungují!
Většina výrobků na bělení zubů, které se nám nabízí v lékárnách a drogeriích, je založena na bázi peroxidu vodíku, který je také součástí bělících procedur na estetických a dentálních klinikách. Profesionální vybělení chrupu tak zatíží nejen vaši peněženku, ale i zubní sklovinu.
Chcete-li ušetřit čas, své zuby i peníze, zkuste pár triků na domácí vybělení zubů přírodní cestou. Vzhledem k tomu, že barva zubů však závisí na kvalitě ústní hygieny, ale také na vaší životosprávě a genetických dispozicích, je nutné mít soudnost a neočekávat zázraky. S přírodním vylepšením vzhledu vašich zubů vám pomohou také některé potraviny, nebo naopak vyřazení jiných potravin a některých nápojů.
Jedlá soda, citron, bylinky a kokosový olej zuby vybělí
Jedlá soda je malý zázrak, který zná každý, kdo preferuje zubní bělení po domácku. Užívat ji můžete i rozpuštěnou ve vodě jako ústní vodu, neutralizuje bakterie, čistí zubní sklovinu a odstraní pach z úst. Pro efektivní bělení ji můžete použít i v kombinaci s plátkem citronu, kvůli možnému narušení zubní skloviny díky kyselinám však neaplikujte tuto kúru příliš často a hned poté si vyčistěte zuby pastou s fluorem. Efektivní způsob je také potírat si vyčištěné zuby kokosovým olejem. Pro svěží dech, odstranění plaku a bakterií je známý účinek celé řady bylinek, jako je např. máta, bazalka a šalvěj. Bylinky můžete jen tak rozžvýkat, v kombinaci se zubní pastou můžete vyzkoušet také tinkturu z hřebíčku vylouhovaného v olivovém oleji.
Při bělení zubů s citronem opatrně, pozor na ocet!
Citron i ocet obsahují agresivní kyseliny, které mohou poleptat a tím nenávratně narušit zubní sklovinu. Z toho důvodu se také nedoporučuje např. čištění zubů hned po vypití pomerančových či jiných citrusových džusů, či po tom, co jste si dopřáli právě nějaké takové ovoce. Zubní sklovina je poté křehká, citlivá a náchylnější k poškození. Citron proto používejte do bělících kúr jen v malém množství a ne příliš často. Na ocet raději zapomeňte.
Potraviny a nápoje, které negativně ovlivňují barvu zubů
Můžete pozorovat ztmavnutí, zažloutnutí či skvrny na zubech po požívání těchto nápojů a potravin, které neprospívají ani zubní sklovině:
- červené a bílé víno
- perlivé limonády, kyselé džusy, cola
- černý čaj, káva, čokoláda
- borůvky a ostružiny
- kečup, sojová omáčka
Dále jsou to samozřejmě cigarety, negativní vliv má také užívání antibiotik.
Potraviny pro lepší vzhled i zdraví zubů
Tyto potraviny naopak zuby vyčistí, mimojiné i díky zvýšené produkci slin - jsou to jablka, mrkev, okurky, jahody, sýry, celer, hrušky, květák, špenát, pomeranče, kedlubny.
Malá vylepšení zubní hygieny
Osvojením těchto několika jednoduchých návyků může dosáhnout zdravějších a bělejších zubů i pevnějších dásní:
- čistěte si zuby měkkým kartáčkem, používejte mezizubní kartáčky nebo dentální nit
- hodně pijte čistou vodu, časté oplachování zubů tak zmírní tvorbu zubního plaku
- nepijte příliš horké ani příliš studené nápoje
- po jídle si vypláchněte ústa
- nečistěte si zuby hned po konzumaci kyselých jídel
- žvýkejte žvýkačky bez cukru pro tvorbu slin a tím samovolné čištění zubů
Zdroj: Žena.cz
Foto: Pixabay.com
Autor: Veronika Tůmová