Vliv počasí na člověka
Jistě to znáte podle sebe – když dlouho nesvítí sluníčko, jste nevrlí a nepříjemní. Přepadají vás depresivní stavy a velmi slabé nátury mají dokonce větší sklon k sebevraždám. Když jsou dlouhá vedra, jste unavení a přejete si ochlazení. Když jsou velké mrazy, choulíte se do kdečeho a nejraději byste z domu nevystrčili ani nos. Mnozí z nás poznají změny počasí už dopředu – bolí je hlava, jizva po operaci, klouby nebo svaly, může se jim také hůře dýchat. Vědecké výzkumy zjistily, že na povětrnostní změny je citlivá více než polovina lidstva.
Vědní obor - klimatologie
Jistě ne neznámý je vědní obor, který se zabývá studiem podnebí, dlouhodobými podobami a celkovými účinky meteorologických procesů, které na Zemi probíhají. Nazývá se klimatologie.
Mezi hlavní úkoly klimatologie se řadí studium utváření podnebí na naší planetě celkově, ale i v jejích jednotlivých částech, objasnění podnebných zvláštností Země, vymezování klimatických oblastí a studium podnebí v dobách historických.
Bioklimatologie
Tento vědní obor zkoumá do podrobností to, co sami na sobě v souvislosti s počasím často vnímáme:
- v horkém počasí trpí zejména lidé s kardiovaskulárním onemocněním
- mrazy nesvědčí chudokrevným lidem, navíc jimi trpí kůže a plíce
- silný a trvalý vítr škodí játrům
- dlouhotrvající sucho vadí ledvinám
- nepřiměřené vlhko neprospívá slezině
Součástí bioklimatologie je biometeorologie, která se zabývá vlivy meteorologických prvků na živé organismy. Pokud se tento obor zaměří na člověka v souvislosti s medicínou, pak jeho výzkum bude směřovat zejména k obšírnému tématu civilizačních chorob.
Prevence proti vlivům počasí
Podle výzkumů má počasí nejhorší vliv na člověka v našem nejkrásnějším ročním období - na jaře. Na jaře se prudce střídají teploty, teplotní rozdíl bývá vysoký a právě tyto výkyvy nedělají dobře našemu, po zimě oslabenému organismu.
Důležitá prevence v tomto směru spočívá v naší výživě, kterou můžeme každý ovlivnit. Strava by měla být pestrá, důležité je omezit tuky a sacharidy, naopak by měla obsahovat dostatečné množství bílkovin, vitamínů a minerálů.
Autor: Jitka Suchánková