Zdraví muže

Druhy vín a jeho účinky na naše zdraví

Jitka Suchánková
06.05.2014

Víno je oblíbený alkoholický nápoj, který vzniká kvašením moštu z hroznů vinné révy. Původ slova víno hledejme v latině, a to v názvu vína vinum. Víno v přiměřeném množství je na rozdíl od tvrdého alkoholu zdraví prospěšné - posiluje cévy a srdce, napomáhá v boji proti křečovým žilám, bílé víno podporuje hubnutí, červené napomáhá ženám při menstruaci. Víno obsahuje antioxidanty, tedy látky, jejichž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů. O tom, které víno je zdravější, se vedou polemiky.

Druhy vína podle barvy

Bílé víno

Bílé víno je vyrobeno z bílých, růžových i červených či modrých hroznů vinné révy. Při jeho výrobě se rmut, tedy narušené slupky hroznů, ihned lisuje.

Červené víno

Červené víno je vyrobeno z modrých hroznů. Při jeho výrobě se rmut nechá několik dní kvasit.

Růžové víno (rosé)

Víno růžové je vyrobeno z modrých hroznů bez nakvášení, u perlivých a šumivých vín i ze směsi bílého a červeného vína.

Druhy vína podle obsahu cukru

Druhy vín

  • suché
  • polosuché
  • polosladké
  • sladké

Druhy sektů

  • brut
  • brut nature
  • extra brut
  • sec
  • extra sec
  • demi sec
  • doux

Druhy vína podle třídy a druhu

  • stolní víno - nesmí být označováno názvem odrůdy ani názvem vinařské oblasti
  • jakostní víno - rozdělujeme jej na odrůdové jakostní víno a známkové jakostní víno
  • víno s přívlastkem (kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové víno, slámové víno, botrytický výběr, barrique, sur lie)
  • přírodní víno (mešní víno, košer víno)
  • aromatizované víno (vermut, americano)
  • likérové víno
  • perlivé víno
  • šumivé víno
  • dealkoholizované víno

Při střídmém a pravidelném popíjení vína náš organismus svým způsobem mládne. Ale nezapomínejme na to kouzelné slůvko "střídmě", což znamená u žen jednu skleničku denně, u mužů to mohou být skleničky dvě. Tak na zdraví!

Foto: Sxc.hu

Autor: Jitka Suchánková

Evropský den melanomu
Nesnídáte? Děláte chybu!

Další články

Význam bílkovin v naší stravě
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Význam bílkovin v naší stravě

18.04.2014

Bílkoviny (proteiny) patří v naší stravě mezi základní a nenahraditelné živiny. Za den by jich měl dospělý člověk sníst zhruba 0,8 g na každý kilogram své tělesné hmotnosti. Každý ...

Thajská masáž
Relaxace a wellness

Thajská masáž

15.04.2014

Thajská masáž je popisována jako metodika práce s tělem na základě prvků akupresury a jógy. Je v ní obsaženo časté, dlouhé a procítěné protahování, díky tomu bývá lidově nazývána j ...