Druhy vín a jeho účinky na naše zdraví
Víno je oblíbený alkoholický nápoj, který vzniká kvašením moštu z hroznů vinné révy. Původ slova víno hledejme v latině, a to v názvu vína vinum. Víno v přiměřeném množství je na rozdíl od tvrdého alkoholu zdraví prospěšné - posiluje cévy a srdce, napomáhá v boji proti křečovým žilám, bílé víno podporuje hubnutí, červené napomáhá ženám při menstruaci. Víno obsahuje antioxidanty, tedy látky, jejichž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů. O tom, které víno je zdravější, se vedou polemiky.
Druhy vína podle barvy
Bílé víno
Bílé víno je vyrobeno z bílých, růžových i červených či modrých hroznů vinné révy. Při jeho výrobě se rmut, tedy narušené slupky hroznů, ihned lisuje.
Červené víno
Červené víno je vyrobeno z modrých hroznů. Při jeho výrobě se rmut nechá několik dní kvasit.
Růžové víno (rosé)
Víno růžové je vyrobeno z modrých hroznů bez nakvášení, u perlivých a šumivých vín i ze směsi bílého a červeného vína.
Druhy vína podle obsahu cukru
Druhy vín
- suché
- polosuché
- polosladké
- sladké
Druhy sektů
- brut
- brut nature
- extra brut
- sec
- extra sec
- demi sec
- doux
Druhy vína podle třídy a druhu
- stolní víno - nesmí být označováno názvem odrůdy ani názvem vinařské oblasti
- jakostní víno - rozdělujeme jej na odrůdové jakostní víno a známkové jakostní víno
- víno s přívlastkem (kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové víno, slámové víno, botrytický výběr, barrique, sur lie)
- přírodní víno (mešní víno, košer víno)
- aromatizované víno (vermut, americano)
- likérové víno
- perlivé víno
- šumivé víno
- dealkoholizované víno
Při střídmém a pravidelném popíjení vína náš organismus svým způsobem mládne. Ale nezapomínejme na to kouzelné slůvko "střídmě", což znamená u žen jednu skleničku denně, u mužů to mohou být skleničky dvě. Tak na zdraví!
Foto: Sxc.hu
Autor: Jitka Suchánková