Výživa seniorů
Změnily se vaše stravovací návyky, když vás datum narození zařadilo do seniorského věku? Nebo, pokud máte k seniorskému věku ještě daleko, věnujete pozornost tomu, jak se stravují vaši nejbližší z vyšší věkové kategorie, rodiče nebo babička a dědeček?
Téma výživy je důležité pro každou věkovou skupinu, pro seniorský věk je však klíčem ke kvalitnímu životu. Výživa seniorů se dostává do popředí zájmu nejen v běžném životě, ale i ve zdravotnických zařízeních, protože kvalita výživy silně ovlivňuje uzdravování a rehabilitaci starších pacientů.
Pitný režim
Vlivem procesu stárnutí se postupně snižují funkce jednotlivých orgánů a soustav. Slábne funkce ledvin. Ztrácí se pocit žízně. Jedním z nejvýznamnějších výživových opatření ve stáří je proto sledovat pitný režim. Ke každodennímu pití se nejlépe hodí stolní voda, ať už balená nebo z vodovodu. Minerální vody mohou být problematické např. pro kardiaky, používají se pouze doplňkově.
Klesá výkonnost trávícího traktu, přijaté živiny jsou hůře vstřebatelné, slábne chuť k jídlu. Ve stáří přirozeně dochází k úbytku svalové hmoty a ke změnám v imunitním systému. Pokud se přidá vliv nedostatečné výživy či snížení hybnosti, celkový zdravotní stav seniora se velmi rychle zhoršuje.
Kvalita a dávkování stravy
Stravu je třeba podávat v malých dávkách, větší objem potravy najednou představuje zátěž. Nutričně však musí být výživa seniorů velmi kvalitní, musí obsahovat kvalitní bílkoviny a ostatní nezbytné živiny.
Pro lidi vysokého věku je typickým stavem podvýživa, jednak z důvodů ekonomických, dále se může projevit úbytek mezilidských kontaktů a osamělost, a s tím související špatný psychický stav či deprese. Starému člověku pak chybí vůle a motivace dojít si nakoupit a připravit si jídlo.
Potíže někdy působí už pouhý mechanický příjem stravy. Jídlo mohou znepříjemnit problémy s chrupem či zubní protézou, poruchy sliznic, ale také snížená pohyblivost či bolestivé klouby rukou.
Denní vaření pro seniory
Pár konkrétních postřehů ke každodennímu vaření v domácnosti seniora: Volte raději pokrmy, které se snadno a rychle připravují. Nebojte se vyzkoušet nové potraviny a postupy, buďte však opatrní a zařaďte nezvyklá jídla zpočátku pouze v malém množství, a jen v době, kdy se cítíte v dobré kondici.
Bílkoviny
Bílkoviny najdete např. v rybách, mléčných produktech, vejcích, mase, ale také v luštěninách. Maso upřednostňujte méně tučné, raději bílé, ale občas obohatí jídelníček i kvalitní hovězí. Upravte jej podle vašich možností, dušením na tuku či na sucho. Při problémech s kousáním či polykáním maso umelte. Z mléčných výrobků často vybírejte výrobky zakysané, jogurty, kefíry, záleží na tom, jak tyto výrobky snášíte.
Sacharidy
Sacharidy mají největší podíl ve stravě, jsou obsaženy v chlebu a pečivu, v rýži, těstovinách, obilovinách, bramborách. Zkuste vaření s méně známými produkty, jako je pohanka, jáhly, kuskus. Dají se velmi snadno a chutně připravit a obsahují cenné živiny.
Zelenina
Velmi důležitá je konzumace zeleniny. Podle možnosti jezte z celkového denního podílu zeleniny menší část syrovou, větší část tepelně upravte, např. poduste nebo vařte na páře.
Pobyt na slunci a na vzduchu
O zdravou chuť k jídlu a o dobrý životní pocit se postará přiměřený pohyb, přizpůsobte si jej podle sebe. Pobyt na čerstvém vzduchu vám dodá nejen pocit psychické pohody, ale přiměřeným kontaktem se slunečním zářením také vitamín D.
Pokud o sebe pečujeme z hlediska stravy a pohybu celý život, plynule můžeme na své zvyklosti v seniorském věku navázat.
Autor: Zuzana Šilhavá