Víte, co kupujete?
Nálepky na kelímcích a obalech nesou spoustu zajímavých informací. Víte ale, co jednotlivá označení opravdu znamenají? Zkušení odborníci z oblasti potravinářství radí, abychom nevěřili všemu, co vidíme. Obzvláště oblíbené jsou nápisy "bez cukru, tuku a konzervantů".
Toto vše v nás má vyvolat dojem zdravější a kvalitnější stravy. Dle mnoha specialistů se jedná pouze o reklamní trik, jak vymámit ze zákazníka peníze. V tomto článku se podíváme, na co si dát pozor a jak to je ve skutečnosti s oblíbenými symboly.
Čím je pečivo tmavší, tím je zdravější. Bohužel to tak není. Z tmavé žitné mouky není pečivo tak černé jako to přibarvené. Produkty z chlebového těsta se takto upravovat nesmějí. Pekaři ale používají přípravky z modifikovaných obilovin, které mají podobný účinek.
Ovocný podíl znamená, že by se ve výrobku mělo nacházet čerstvé ovoce. Většinou to tak ale nebývá. Ve skutečnosti ovocný podíl označuje již hotovou pastu, sušené nebo zmražené ovoce, džem nebo marmeládu, kterou obvykle tvoří pouze glukózový sirup, cukr a malé množství ovoce.
Bez cukru a bez přidání cukru je to samé. Pokud výrobce uvádí, že je výrobek bez cukru, pak by v sobě jeho produkt neměl mít žádné jednoduché sacharidy. Výrobek označený bez přidaného cukru, třeba 100 % ovocný džus, je ale může obsahovat přirozeně. Je v něm sice cukr z ovoce, ale nebyl doslazen. Žádné sacharidy navíc v něm nenajdete.
Bez tuku znamená, ze výrobek obsahuje 0 % této látky. S tímto označením se velmi dobře prodávají převážně mléčné produkty, a to zejména jogurty. Většinou to ale znamená, že podíl tuků je velmi nízký, nikoli nulový. Největším problémem je, že se automaticky zvyšuje obsah vody a zahušťovadla, podíl cukrů, potažmo kalorií, aby se udržela chuť potraviny.
Light produkty mají méně kalorií než ty klasické. Samotný nápis light není zcela jednoznačný. Výrobce tím může myslet snížený obsah energie, cukru, tuku nebo dokonce i alkoholu oproti podobným běžným produktům. Takto označené zboží často užívá nízkokalorická sladidla místo cukru nebo má snížený obsah tuku, čímž je zredukována i jeho energetická hodnota. Light výrobky mohou být ale i dost zrádné. Často dávají pocit, že jsou dietní. Ovšem i takovéto produkty mohou mít vyšší glykemický index.
Bioprodukt je bez éček. Není to zase tak úplně pravda, i když obecně platí, že jich má v sobě daleko méně. Obvykle se ale jedná o zcela neškodné prvky, jako je například kyselina askorbová, což je vlastně vitamin C.
Čtete si na obalech, co kupujete, a rozumíte, o čem vás to informuje?
Autor: Milena Mocková