Nezdravé solení
Dávno již neplatí známé pořekadlo z pohádky - sůl nad zlato. Dnes se soli spíš bojíme, přesto je však nejčastěji užívaným kořením v naší kuchyni.
Sůl způsobuje autoimunitní onemocnění, zadržování tekutin v těle, otoky, zatěžuje ledviny, způsobuje onemocnění srdce a cév, migrénu, rakovinu žaludku, zvyšuje krevní tlak, ale také chuť k jídlu. Neméně podstatným je i fakt, že sůl omezuje využitelnost vápníku pro organismus. Po slaném jídle máme také větší žízeň, a pokud přesolený oběd zapíjíme kalorickými nápoji, pak to vše nahrává ještě ke kilogramům navíc.
Sůl pomáhá při depresích a potenci
Obráceně však sůl zlepšuje náladu, takže pokud trpíte depresemi, nevyhýbejte se jí zcela. Stejně by se jí neměli bát ani muži, jež mají problém s potencí. Ovšem platí zde další pravidlo z pohádky – přiměřeně.
Jak moc bychom měli solit?
Doporučená denní dávka soli činí pro dospělého člověka pouhých 5 gramů, což je zhruba polovina kávové lžičky. U dětí se jedná pochopitelně ještě o menší množství. Statistika skutečnosti ale hovoří jinými, docela alarmujícími čísly - v České republice se průměrná spotřeba soli pohybuje mezi 14 - 15 gramy na osobu a den.
Špatné návyky se solením od útlého dětství
Dle výzkumů dostává až 80 % kojenců ve druhé polovině prvního roku života ve výživě více soli, než je doporučeno. V batolecím věku se toto procento zvyšuje až na 95 a u starších dětí se nezdravě zvýšené solení týká prakticky všech, což je alarmující poznatek.
Bez soli to také nejde
Studie prokázaly také obrácenou pravdu - absolutní minimum soli může být stejně škodlivé jako její nadměrná konzumace. I když popravdě řečeno - k absolutnímu minimu soli se v dnešní době dokáže jen málokdo dopracovat.
Kterým potravinám se máme vyhýbat?
Čemu se raději vyhnout, aby bylo riziko co nejmenší? Uzeným rybám, masům, uzeninám všeobecně, slanině, slaným sýrům, konzervám, potravinám z fast foodů, trvanlivému pečivu.
Zkuste bylinky
Místo soli zkuste více používat bylinky – libeček, tymián, bazalku, petrželku, pažitku, koriandr, rozmarýn, dobromysl… Na výběr a vyzkoušení jich máme víc než dost.
Foto: Sxc.hu
Autor: Jitka Suchánková