Desatero rad na ozdravení životního stylu
Alfou a omegou zdravého životního stylu je pestrá, vyvážená strava a pravidelný pohyb. Když budete dodržovat zásady zdravého životního stylu, váš život bude kvalitní a plnohodnotný, nebudou vás sužovat nemoci, únava a stres. Stačí se řídit několika základními pravidly.
Základní pravidla zdravého životního stylu
podle specialisty na výživu Petra Havlíčka
1) Záměrně vyhledávejte situace, které můžete využít k přirozenému pohybu – choďte při telefonování, místo výtahu a eskalátorů používejte schody, vystupte z autobusu o jednu dvě zastávky dřív a zbytek cesty dojděte pěšky.
2) Udělejte si čas na pravidelný aktivní pohyb. U začátečníků se počítá i procházka, ovšem minimálně třicetiminutová a každý den. Lepší je však cvičit pravidelně tři dny v týdnu alespoň hodinu a dostatečně intenzivně – stanovte si konkrétní dny, vyhraďte si konkrétní čas a na tuto dobu si nic jiného neplánujte.
3) Nepodceňujte relaxaci a odpočinek. Pokud pracujete manuálně, odpočívejte pasivně a klidně si dopřejte každý den klasický ‚gaučink‘. Pokud pracujete duševně, relaxujte několikrát v týdnu aktivně, tedy při pohybu (procházka, kolektivní sportovní hry atd.).
4) Nesnažte se stihnout vyřídit co nejvíce záležitostí v co nejkratším čase. Není proč a kam tak hrozně spěchat! Nenoste si práci domů – v práci pracujte, mimo kancelář na všechny pracovní úkoly zapomeňte.
5) Naučte se chodit spát pravidelně ve stejný čas – výjimka potvrzuje pravidlo, ale měla by to být opravdu jen výjimka. Nepovažujte spánek za ztrátu času a spěte 6 až 7, ideálně 8 hodin, protože nedostatek spánku má v mnoha směrech negativní vliv na zdraví.
6) Snažte se, aby váš jídelníček obsahoval všechny živiny (bílkoviny, tuky a sacharidy) a aby jeho energetická hodnota odpovídala vašemu energetickému výdeji. Pokud chcete zhubnout, upravte jídelníček tak, aby byla jeho energetická hodnota o 500 kcal (ženy) nebo 700 kcal (muži) nižší než jeho optimální energetická hodnota. Jaký by měl být váš energetický příjem a výdej, zjistíte s pomocí interaktivního nástroje Porovnejte si svůj výdej a příjem na www.gda.cz.
7) Než dáte jakoukoli potravinu do nákupního košíku, prostudujte informace na jejím obalu a zjistěte, z jakých surovin je vyrobená a jaké má nutriční složení. Rozhodování při výběru potravin i nápojů vám usnadní značení GDA, které je srozumitelné, jednoduché a přehledné a které dnes už najdete na obalech několika tisíců výrobků.
8) Omezte příjem tuků, hlavně nasycených a ztužených, dávejte přednost rostlinným tukům před živočišnými. Snižte na minimum příjem jednoduchých cukrů, které naše tělo vůbec nepotřebuje. Naopak zvyšte příjem vlákniny z obilovin, ovoce, zeleniny a semen.
9) Konzumujte čerstvá, na živiny bohatá jídla. Nekupujte polotovary, nevařte do zásoby. Pokrmy připravujte z kvalitních, čerstvých surovin, které upravujte šetrným způsobem, jako je vaření, dušení, pečení a za určitých podmínek i grilování, ale ne smažení.
10) Dodržujte pitný režim a denně vypijte 2 až 3 litry tekutin, převážně neochucené neperlivé vody. Nebude vás bolet hlava a dokážete se lépe soustředit na práci – úkoly budete plnit snadněji a rychleji, a získáte tak čas na pohybové aktivity nebo odpočinek.
Autor: Komerční prezentace