Bílkoviny - důležité živiny pro zdraví
Jsou vajíčka škodlivá kvůli cholesterolu, nebo užitečná díky bílkovinám? K čemu vlastně bílkoviny v potravě jsou a najdeme je v každém jídle nebo pouze v některém?
Bílkoviny se musí do těla dodávat stravou. Jsou tedy jednou ze tří základních živin, které jsou ve výživě člověka nezbytné. Za ty považujeme bílkoviny, tuky a sacharidy.
Jejich nedostatek se projevuje poruchami imunity a sklonem k infekcím, poruchami metabolismu, srážení krve, hojení a regenerace, svalové síly, přenosu látek a informací.
Bez bílkovin vůbec není možný život. V těle představují základní stavební kámen. Tvoří svaly a další součásti vnitřních orgánů. Mají nezastupitelné funkce ve formě enzymů, protilátek a faktorů, které se podílejí na srážení krve. Jsou také nutné pro transport různých látek v těle.
Bílkoviny zprostředkovávají přenos informací v těle včetně genetických, řídí látkovou výměnu a udržují vnitřní prostředí organismu. S dostatečným množstvím kvalitních bílkovin souvisí hojení i regenerace tkání.
Živočišné bílkoviny
Vedle množství přijímaných bílkovin je důležitá jejich kvalita neboli biologická hodnota. Bílkoviny o vysoké hodnotě pocházejí z živočišných zdrojů. Jsou to například sladkovodní a mořské ryby, maso jatečních zvířat, drůbež, zvěřina, vejce, mléko a mléčné výrobky.
Vysoká biologická hodnota bílkovin z těchto zdrojů znamená, že jsou plnohodnotné, mají kompletní složení a náš metabolismus z nich dokáže vytvořit všechny bílkoviny tělu vlastní.
Bílkoviny z rostlinných zdrojů takové složení nemají a jsou tzv. nekompletní. Nejhodnotnější se získávají z luštěnin - hrách, fazole, sója, čočka.
Následky nedostatku bílkovin
Nejvíce jsou nedostatkem bílkovin ohroženi lidé se závažnými nemocemi nebo po úrazech. Dále lidé vyššího věku, pacienti s obtížně se hojícími ranami, pacienti podstupující rozsáhlejší operace nebo agresivní léčbu, jako je například onkologická. Problémy mohou ale také zaznamenat lidé s extrémními stravovacími návyky (vegetariáni, vegani, vitariáni) nebo lidé podstupující amatérské diety.
Při nedostatečném příjmu energie a bílkovin (při částečném nebo úplném hladovění) vzniká podvýživa, což především v případě starých lidí znamená další komplikace. Přidružuje se ztráta svalové hmoty, která společně s podvýživou vede ke ztrátě svalové síly, obratnosti a jistoty v pohybu.
Potřeba bílkovin u zdravého člověka je 0,8 gramů na jeden kilogram tělesné hmotnosti na den.
Autor: Milena Mocková