Světový den srdce
Světový den srdce, který se zaměřuje na prevenci kardiovaskulárních onemocnění, se každoročně připomíná poslední zářijovou neděli. Letošní ročník, který připadl na 29. října, se zaměřil na prevenci srdečních onemocnění u žen a dětí. Součástí této prevence je zdravá strava, fyzická aktivita a nekouření.
U žen se infarkty a další nemoci srdce vyskytují ve srovnání s muži jenom zřídka. Ovšem pouze do určitého věku. Ženy jsou totiž před tímto typem nemocí chráněny svými pohlavní hormony. Jakmile přichází klimakterium, estrogeny ubývají, riziko onemocnění se zvyšuje a později může být dokonce vyšší než u mužů.
Odborníci tvrdí, že z 80 % způsobují nemoci srdce a cév faktory, které dokážeme sami ovlivnit, to znamená ty související s naší životosprávou.
Rizikové faktory srdečních onemocnění
- kouření
- obezita
- špatná strava
- nízká tělesná aktivita
- vysoký krevní tlak
- vysoký cholesterol
- cukrovka
- vyšší věk
Jak riziko kardiovaskulárních chorob snížit
V případě srdečních a cévních onemocnění je velmi důležitá prevence, která by ovšem měla začít co nejdříve. Ženy by měly dávno před tím, než se objeví menopauza, omezit alkohol a kouření, obohatit svůj jídelníček o potraviny, které prospívají srdci, a naopak vypustit ty škodlivé. Nezbytnou součástí prevence je také zdravý pohyb. U dětí je dobré zaměřit se na správnou životosprávu od malička.
Jídelníček pro zdravé srdce by měl obsahovat ovoce, zeleninu, vlákninu a tuky, které obsahují nenasycené mastné kyseliny.
Tuky zdravé pro srdce
- rostlinné oleje
- ořechy
- semínka
- tučné ryby - sleď, makrela, losos, sardinka, tuňák, sumec
Tuky nezdravé pro srdce
- máslo
- sádlo
- uzeniny
- tučné maso
- tučné mléčné výrobky
- zákusky
Autor: Dominika Škamlová