Lékařský omyl o příčinách onemocnění srdce
Přiznat svůj omyl je většinou nepříjemné a těžké, zvláště pokud má ten omyl dalekosáhlé důsledky. A co teprve přiznat se k omylu v lékařství, kde by k něčemu takovému docházet vůbec nemělo, navíc tento omyl trval řadu let a nadělal velké, nenapravitelné škody.
Americký kardiochirurg Mudr. Dwight Lundell dnes otevřeně přiznává, jakých omylů se spolu s ostatními chirurgy dopustil v dosavadní léčbě srdečních onemocnění, proč k nim vůbec došlo, jaké měly následky, a sděluje nám své závěry.
Mylné určení příčiny nemoci – zvýšený cholesterol
Po 25 letech praxe a více než 5000 vykonaných operací srdce Lundell přiznává – my lékaři jsme se zmýlili. S týmem dalších význačných chirurgů dosud propagoval a praktikoval prostý, zřejmý a jednoznačný fakt – onemocnění srdce je důsledkem zvýšené hladiny cholesterolu v krvi.
Léčebný postup byl tedy jasný – léky na snížení hladiny cholesterolu, dieta, strava s velmi nízkým obsahem tuků. Zpochybňovat tato léčebná doporučení? Nemyslitelné, neodpustitelné, hloupé.
Záněty - pravá příčina srdečních onemocnění
Skutečnou příčinou srdečních onemocnění jsou záněty stěn tepen, vysvětluje Ludell. Toto samozřejmě povede k naprosto odlišnému způsobu léčby. Záněty jsou pravým důvodem, proč se cholesterol usazuje na stěnách tepen a způsobuje srdeční onemocnění, kolapsy a mrtvice. Bez zánětu by se cholesterol v těle volně pohyboval a k usazování by nedocházelo.
Problémem je tedy tzv. chronický zánět a způsobený není ničím jiným, než tím, co sami dodáváme do těla – tedy nevhodnou potravou, jakou představují zejména vysoce zpracované sacharidy a rostlinné oleje.
Důsledky dosavadní léčby
Dlouhodobé praktikování léčby formou nízkotučné diety, která, jak dnes víme, zapříčinila poranění a záněty tepen, zavinilo vysokou úmrtnost z důvodů obezity a cukrovky. Obezita, cukrovka a srdeční onemocnění postihují stále větší množství mladých lidí, jak dokazují statistiky American Heart Association. Úmrtnost Američanů vinou těchto postižení je stále vyšší.
“Jedy“ v potravinách
Jak vysvětluje Mudr. Ludell – metabolismus lidského těla není uzpůsoben k tomu, aby vstřebával a zpracovával taková množství cukrů, olejů Omega-6 a dalších škodlivin, která denně konzumujeme díky složení a zpracování dnešních potravin.
Jeho rada je prostá – vyhněte se polotovarům, v jejichž nabídce se utápíme, a dejte přednost zdravým a přírodním surovinám. Živočišné tuky jsou mnohem méně zánětotvorné než dlouhodobě doporučované rostlinné oleje. Lžíce kukuřičného oleje obsahuje 7,280 mg oleje Omega-6, nahraďte jej olejem olivovým nebo pravým máslem, jezte více ovoce a zeleniny, vyhněte se nízkotučným dietám.
Každá doba přináší objevy, omyly, názory – vždycky jiné a různě obhajované. Každý omyl v lékařské vědě přináší oběti. Díky nim však zároveň věda přináší pomoc a léčbu dalším pacientům. Lidstvo má zkrátka stále velmi daleko k dokonalosti a neomylnosti, a i každý doktor je nakonec jenom člověk.
Autor: Veronika Tůmová