Srdeční choroby

Lékařský omyl o příčinách onemocnění srdce

Veronika Tůmová
11.01.2011

Přiznat svůj omyl je většinou nepříjemné a těžké, zvláště pokud má ten omyl dalekosáhlé důsledky. A co teprve přiznat se k omylu v lékařství, kde by k něčemu takovému docházet vůbec nemělo, navíc tento omyl trval řadu let a nadělal velké, nenapravitelné škody.

Americký kardiochirurg Mudr. Dwight Lundell dnes otevřeně přiznává, jakých omylů se spolu s ostatními chirurgy dopustil v dosavadní léčbě srdečních onemocnění, proč k nim vůbec došlo, jaké měly následky, a sděluje nám své závěry.

Mylné určení příčiny nemoci – zvýšený cholesterol

Po 25 letech praxe a více než 5000 vykonaných operací srdce Lundell přiznává – my lékaři jsme se zmýlili. S týmem dalších význačných chirurgů dosud propagoval a praktikoval prostý, zřejmý a jednoznačný fakt – onemocnění srdce je důsledkem zvýšené hladiny cholesterolu v krvi.

Léčebný postup byl tedy jasný – léky na snížení hladiny cholesterolu, dieta, strava s velmi nízkým obsahem tuků. Zpochybňovat tato léčebná doporučení? Nemyslitelné, neodpustitelné, hloupé.

Záněty - pravá příčina srdečních onemocnění

Skutečnou příčinou srdečních onemocnění jsou záněty stěn tepen, vysvětluje Ludell. Toto samozřejmě povede k naprosto odlišnému způsobu léčby. Záněty jsou pravým důvodem, proč se cholesterol usazuje na stěnách tepen a způsobuje srdeční onemocnění, kolapsy a mrtvice. Bez zánětu by se cholesterol v těle volně pohyboval a k usazování by nedocházelo.

Problémem je tedy tzv. chronický zánět a způsobený není ničím jiným, než tím, co sami dodáváme do těla – tedy nevhodnou potravou, jakou představují zejména vysoce zpracované sacharidy a rostlinné oleje.

Důsledky dosavadní léčby

Dlouhodobé praktikování léčby formou nízkotučné diety, která, jak dnes víme, zapříčinila poranění a záněty tepen, zavinilo vysokou úmrtnost z důvodů obezity a cukrovky. Obezita, cukrovka a srdeční onemocnění postihují stále větší množství mladých lidí, jak dokazují statistiky American Heart Association. Úmrtnost Američanů vinou těchto postižení je stále vyšší.

“Jedy“ v potravinách

Jak vysvětluje Mudr. Ludell – metabolismus lidského těla není uzpůsoben k tomu, aby vstřebával a zpracovával taková množství cukrů, olejů Omega-6 a dalších škodlivin, která denně konzumujeme díky složení a zpracování dnešních potravin.

Jeho rada je prostá – vyhněte se polotovarům, v jejichž nabídce se utápíme, a dejte přednost zdravým a přírodním surovinám. Živočišné tuky jsou mnohem méně zánětotvorné než dlouhodobě doporučované rostlinné oleje. Lžíce kukuřičného oleje obsahuje 7,280 mg oleje Omega-6, nahraďte jej olejem olivovým nebo pravým máslem, jezte více ovoce a zeleniny, vyhněte se nízkotučným dietám.

Každá doba přináší objevy, omyly, názory – vždycky jiné a různě obhajované. Každý omyl v lékařské vědě přináší oběti. Díky nim však zároveň věda přináší pomoc a léčbu dalším pacientům. Lidstvo má zkrátka stále velmi daleko k dokonalosti a neomylnosti, a i každý doktor je nakonec jenom člověk.

Autor: Veronika Tůmová

Výherci velké vánoční soutěže s Whirlpool
Odkyselení organismu

Další články

Boj proti oparům
Opar

Boj proti oparům

19.04.2012

Trpíte na opary? Pak jistě víte, jak takový malý flíček dokáže potrápit. Někteří mají opar každou chvíli, jiní téměř nevědí, co to opar je.

Způsoby aplikace inzulinu
Cukrovka

Způsoby aplikace inzulinu

18.04.2012

Aplikace inzulínu je nezbytná součást léčby některých diabetiků. Takové případy nastávají, když slinivka plní svou funkci minimálně nebo vůbec a je nutné hormon inzulín v těle nahr ...

Časté zvracení kojenců
Zvracení

Časté zvracení kojenců

Když se dítě napije, část mléka volně odteče koutkem úst, povětšinou po změně polohy při odříhnutí, ale někdy i delší dobu po pití, i když si řádně odříhlo. Malí kojenci přibližně ...

Čemu pomáhá moxování
Relaxace a wellness

Čemu pomáhá moxování

07.01.2011

Jednou z nejúčinnějších, nejpříjemnějších a také nejoblíbenějších alternativních metod, které pomáhají našemu zdraví, je takzvané požehování, tedy moxování. V podstatě to znamená z ...