Svět bez rakoviny - příběh vitaminu B17
Největší výzvou pro lékaře a medicínu je odhalení příčiny vzniku nejobávanější diagnózy. Kdybychom byli v roce 1952 v San Francisku a naskytla se nám možnost sejít se s biochemikem doktorem Ernstem T. Krebsem mladším, vyslechli bychom si o rakovině zajímavou teorii.
Doktor Krebs si dovolil tvrdit, že rakovina není dílem nějakého viru, jedu nebo neznámé bakterie.
Jako biochemik viděl za vznikem této choroby nedostatek nezbytné složky potravy v jídelníčku moderního člověka. A dokonce ji vystopoval – podle jeho názoru jde o sloučeninu hojně se vyskytující v přírodě ve více než dvanácti stech druzích jedlých rostlin, které jsou dostupné prakticky v každé části světa.
Tato sloučenina se nachází převážně v semenech rostlin, jako jsou hořké mandle, třešně, broskve nebo švestky, ale vyskytuje se i v travinách, kukuřici, lněných semínkách, prosu a v mnoha potravinách, které vymizely ze stálého jídelníčku moderní civilizace.
Instinkt již nevede lidstvo ke svépomoci, jakou pozorujeme u zvířat. Všímáme si psů a koček, kteří jakmile cítí potřebu, žvýkají určité rostliny. Například opice rozbíjejí pecky a vyloupávají měkká semínka. Divoce žijící zvířata také hledají pomoc v přírodních látkách.
Vitamin B17
Po několika letech výzkumu se biochemikovi Dr. Ernestu T. Krebsovi mladšímu podařilo izolovat nový vitamin, který označil B17. Dal mu název Laetrile, který velmi dobře popsal v knize Svět bez rakoviny americký spisovatel a producent dokumentárních filmů G. Edward Griffin. Griffin předkládá fakta, výsledky pozorování a závěry odborníků.
Klíč ke zdraví je ukryt v přírodě
Představme si organismus jako dům, v němž je mnoho zavřených dveří. Každé jsou opatřeny složitým zámkem, který se odemyká svazkem klíčů. Jako klíče slouží životně důležité látky.
Pokud jsou k dispozici, odemknou zámek a vše, co tělo potřebuje, může volně proudit a neustále obnovovat jeho funkce. Ztráta jediného klíče způsobí, že se dveře neotevřou. Co pak nastane? Chaos uvnitř pokoje, který se pak šíří dál.
Překlad Griffinovy knihy Svět bez rakoviny se zaměřuje na jeden z důležitých klíčů. Nejlépe si ho zapamatujete pod názvem vitamin B17, ovšem v knize častěji zaznívá pod názvem Laetrile či amygdalin. Kniha Svět bez rakoviny je již k dostání v našich knihkupectvích.
Bohatství kmene Hunza – dlouhověkost a zdraví
„Vitaminovou teorii“ potvrdily mnohé kultury světa, kterým můžeme vitalitu jenom závidět. K těm šťastným patří obyvatelé žijící v odlehlých zákoutích Himálaje v malém království zvaném Hunza. Leží mezi západním Pákistánem, Indií a Čínou. Zdraví, dlouhověkost a vitalita – to vše je jejich bohatství.
Hunzové svoji stravu obohacují jádry z meruněk, která jsou jedním z nejbohatším zdrojů vitaminu B17. Lisují z nich velmi výživný olej, který užívají vnitřně i zevně. Hunzové také jedí hodně zeleniny, pohanku, proso, semínka vojtěšky, naklíčené luštěniny a různé drobné plody. Přísun vitaminu B17, který se stal cílem pozornosti doktora Krebse, mají tedy na denním pořádku. Hunzové si nedokážou svoji stravu bez meruňkových jader představit.
Do tohoto odlehlého zákoutí se dostal lékařský tým a v roce 1922 o tom přinesl článek uznávaný britský chirurg Robert McCarrison. Pak už měli Hunzové o návštěvy dalších zástupců lékařského světa postaráno.
Tuto pozornost vyvolala přirozená strava Hunzů bohatá na meruňková jádra s obsahem vitaminu B17 v přírodní podobě. Tyto poznatky se postupně propojily a nitky vedly k dalším skupinám obyvatel, které žijí odříznuté od okolního světa a konzumují jídlo chudé na sacharidy, bohaté na rostlinné proteiny, minerály a vitaminy, zvláště na vitamin B17.
Autor: Komerční prezentace