zdroj: Shutterstock.com
Ostatní témata

Tradice štědrovečerních a svátečních jídel u nás

Veronika Tůmová
24.12.2024

Vánoční pokrmy a nápoje jsou obvykle součástí rituálů a našich lidových tradic. Společná vánoční rodinná večeře je tradičně důležitou součástí oslavy Vánoc, ale jídlo, které se podává právě jako vánoční večeře se v každé zemi liší. U nás je tradiční štědrovečerní specialitou kapr s bramborovým salátem, i když dnes často nahrazovaný řízky nebo i jinými druhy masa.

Právě ryba, která od jisté doby patří na český štědrovečerní stůl, však má svůj důvod a význam. Sváteční jídelníček měl svá pravidla, nejedlo se většinou právě maso. Ve vesnických rodinách nebývala však typická ani ryba. Co se tedy u nás během svátků jedlo a jí?

Vánoční tabule našich předků

Štědrovečerní večeře našich předků byla paradoxně chudší i bohatší zároveň. Obvykle se podávalo pět až sedm chodů, jejichž složení se odvíjelo od finančních možností rodiny. Takže zatímco někde si užívali pečených šneků či raků, jinde museli vystačit s hrachem, houbami a sušeným ovocem. Mezi běžné pokrmy o Vánocích patřily oplatky, které se podávaly jako první chod, s medem, ale také s česnekem, s bylinkami, šípky nebo jinými plody. Po ní a po modlitbě se podávala polévka. Tradiční polévka se v tento den vařila z luštěnin, tedy z čočky a hlavně hrachu. Na Valašsku se ve svátečním jídelníčku dlouho držela pohanková kaše, jinde zase kaše jahelná s medem. Častým hlavním jídlem byl nákyp s příměsí hub, v Podkrkonoší zvaný hubník, ve středních Čechách pak houbový kuba. V Polabí byly symbolem Štědrého večera peciválky, tedy speciální pečivo, polévané švestkovou omáčkou nebo sirupem. Tato jídla zůstávala pro Vánoce typická až do 20. století. Dnešní typické jídlo je smažený kapr s bramborovým salátem, samotný bramborový salát však můžeme v různých variantách potkat i v jiných evropských kuchyních.

Česnek, houby, ořechy a sušené ovoce

Česnek byl považován za mocnou, ochrannou a posilující bylinu. Své využití našel všude kde se dalo, právě včetně houbových pokrmů. Nejznámějším štědrovečerním jídlem s houbami byl dříve zmíněný kuba, někdy také černý kuba, připravovaný z krupek a hub. K večeři se také podávala krupičná, hrachová nebo prosná kaše. Tento pokrm měl být symbolem hojnosti. Součástí večeře bylo i vařené sušené ovoce. Kaši z tohoto ovoce neboli z křížal se říkalo muzika nebo odvárka. O Vánocích se pekly také koláče a velké bílé chleby, ke kterým se na ošatku položil nůž, aby si v noci přicházející dobří duchové mohli zakrojit. Ke sladkým pokrmům patřil například Biskupský chlebíček. Je zmiňováno, že na den sv. Štěpána bylo a je v některých krajích zvykem připravit pečeného krocana, husu nebo kachnu.  Na sváteční tabuli patřila také čerstvá jablka a ořechy. Jejich význam přetrval z dávných časů dodnes. Snad žádná dnešní hospodyňka nezapomene na Štědrý den rozkrojit jablko a potěšit se hvězdičkou, směsi ořechů se pak stávají i oblíbeným jedlým dárkem.

Kdy se na vánočním stole objevil kapr?

Kapr se u nás jako vánoční jídlo rozšířil poměrně pozdě, zhruba v polovině 19. století. Obvykle se připravoval ve dvou variantách, buď na modro, tedy vařený s octem či bílým vínem a kořenovou zeleninou, nebo na černo, tedy vařený a podávaný s hustou sladkokyselou omáčkou ze sušených švestek, rozinek, perníku a černého piva nebo červeného vína. Takto připravený kapr se podával obvykle s knedlíkem, ale také s chlebem. Jakou verzi letos vyzkoušíte vy?

Zdroj: idnes.czceskezvyky.cz

Autor: Veronika Tůmová

Cukroví a diabetes: Jak na zdravé Vánoce bez kompromisů

Další články

Podzimní hřejivé byliny a koření – fenykl, zázvor a kurkuma
Hubnutí, dieta a zdravá strava

Podzimní hřejivé byliny a koření – fenykl, zázvor a kurkuma

04.11.2024

Podzim a zima, to je ponuré počasí, časté deště, vítr a nižší teploty. Je to pro nás zátěžové období, které prověří sílu a odolnost našeho organismu. Je to proto ideální čas pro př ...