Ovocné pecky: jaké můžeme kombinovat bez obav a jakým se raději vyhnout?
Léto je obdobím chutných peckovic. Když jsou zralé, dodávají tělu potřebnou hydrataci a hodně vitamínů i minerálů. Jejich šťavnatá dužina skrývá poklady ve formě jader, které jsou v mnohém prospěšné, ale na některé je potřeba si dát pozor na zkonzumované množství. Jaké pecky můžeme konzumovat bezpečně a na jaké si dát pozor?
Jsou prospěšná pro úspěšnou exfoliaci pleti
Ovocná jadérka, konkrétně hroznová, mandlová nebo meruňková jsou již nedílnou součástí péče o pokožku. Respektive se používají jako součásti jemného přírodního peelingu. Mají za cíl nejen odstranit zbytky odumřelých kožních buněk z pokožky, ale rovněž podporují přirozenou krevní mikrocirkulaci. Tím pádem zlepšují její celkový tonus, usnadňují její hojení, napomáhají úspěšné regeneraci a zároveň mají příznivý vliv na celkovou pevnost.
Máte se bát meruňkových jader kvůli amygdalinu?
Meruňková jádra mají mnoho zdravotních výhod. Jsou bohatá na amygdalin, kterému se také často říká vitamín B17, což je ale nepřesné, protože o vitamín jako takový nejde (tělo se bez něj obejde). Je velmi účinný v boji proti oxidativnímu stresu. Je zmiňován také jako látka, která je schopná pozitivně ovlivnit hladinu LDL cholesterolu a která funguje jako modulátor imunity. Díky obsahu karotenoidů podporují meruňková jádra rovněž zrakové funkce. Jsou bohatá i na další živiny, zejména na stopové prvky, které jsou důležité pro správný chod organismu. Mají výborné antibakteriální a protiplísňové vlastnosti. Při metabolismu amygdalinu však vzniká kyanovodík, který je toxický. Proto by se pecky a také hořké mandle se slupkou měly konzumovat jen omezeně. Meruňková jádra by se měla brát spíše jako léčivý prostředek než jako pochoutka. EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) doporučuje pro dospělé konzumovat maximálně jedno až tři hořká meruňková jádra denně. U dětí, těhotných a kojících žen bychom ale měli být nanejvýš opatrní a rozhodně by se jim měly spíše vyhýbat.
Jadérka z melounu určitě nevylupujte
Semínka melounu mají nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny a bílkovin, hořčíku a vitamínů. V naturopatii se využívají jako ochranný prostředek pro močové cesty, pro podporu krevního oběhu, protizánětlivý prostředek, pro zlepšení koncentrace a paměti, zvýšení libida nebo jako součást léčby diabetu II. typu. Semínka slouží jako dobrá podpora metabolismu a podílejí se na posílení imunitního systému. Pomáhají také udržovat zdravou ústní dutinu, prospívají zejména dásním. Semínka z melounu jsou prospěšné i odvádění škodlivých látek z těla, protože působí jak potopudný a močopudný prostředek. Bojují se zadržování vody v těle a působí proti nepříjemným otokům.
Zkuste olej z rajčatových jader, je skvělý pro zpevnění pleti
Ovocná jadérka slouží jako zdroj prospěšných olejů, které podpoří vaši krásu jak zvenku, tak zevnitř. Jsou bohatá na vitamíny a minerály i esenciální mastné kyseliny. Správně zvolený rostlinný olej můžete využít v každodenní péči o pokožku, ať už pro odlíčení, výživu nebo uklidňující masáž. A pokud hledáte skvělý letní hit pro kosmetickou rutinu, určitě sáhněte po rajčatovém oleji.
Co od něho můžete očekávat:
- Je bohatý na antioxidanty (karotenoidy a vitamín C), chrání buňky před poškozením volnými radikály a předčasným stárnutím.
- Představuje ideální prostředek pro posílení kožní bariéry, protože obsahuje vitamín C, který má nezastupitelnou funkci při tvorbě kolagenu.
- Podporuje zpevnění a zdravý jas pleti.
- Je výborný pro snížení viditelnosti jizev a strií.
- Ocení ho rovněž lidé se specifickými kožními potížemi jako ekzémy nebo lupénka.
- Změkčuje pokožku a činí ji pružnější.
- Je velmi jemný, dobře se vsakuje, nekomedogenní (neucpává póry), proto je vhodný i pro zanícenou pokožku se sklony ke tvorbě aknózních ložisek.
- Využívá se pro srovnání výkyvů kožní pigmentace.
- Obsahuje omega-9 a omega-6 mastné kyseliny. Omega-6 se podílí na rekonstrukci kožních buněk. Tato aktivní složka vyživuje, hydratuje a chrání tkáň před vnějšími agresemi a ztrátou vody. Díky své protizánětlivé a hojivé kvalitě je spojencem poškozené pokožky.
- Omega-9 mastná kyselina, kyselina olejová, udržuje pokožku tak, aby zůstala měkkou a pružnou. Proniká hluboko do jejích vrstev a napomáhá úspěšně udržovat jejich přirozenou hydrataci.
Zdroje: lifestyleasia.com, loulanatural.com
Autor: Pavlína Klaudová