Cibetková káva – specialita s puncem luxusu
Považujete se za kávové labužníky či dokonce znalce a potrpíte si na různé specialitky? Pak pro vás určitě není neznámým pojmem cibetková káva, oceňovaná gurmány na celém světě. Patří mezi nejdražší a nejžádanější druhy káv na světě a její „výrobní“ proces je skutečně unikátní.
Co činí cibetkovou kávu tak výjimečnou? Je to především složitý a zcela specifický proces jejího získávání. Pochází z Filipín a má co do činění s jedním roztomilým a nanejvýš zajímavým živočichem. Pojďme si tedy už konečně prozradit, jak tato káva vlastně vzniká a kolik stojí.
Cibetka aneb ovíječ skvrnitý
Cibetka neboli ovíječ skvrnitý je malá šelma vážící mezi dvěma až pěti kilogramy a dosahující délky zhruba padesát centimetrů. Vyskytuje se v jižní a jihovýchodní Asii, Africe i jižní Evropě. A právě trávicím ústrojím tohoto živočicha musí káva projít. Cibetka si však ke konzumaci vybírá jenom dokonale zralé a sladké plody kávovníku, tzv. kávové třešně, které požírá i se slupkou.
Co se děje s kávovým zrnem v žaludku cibetky?
V trávicím systému cibetky se zrna oddělí od vrchních slupek a poté zkvasí. Zrna samotná jsou pro cibetku nestravitelná. Vylučuje je téměř neporušené. Pak přicházejí na řadu sběrači jejich trusu, kteří však musí cibetky dlouze stopovat. Není to jednoduché, často se musí dostávat i do velmi těžko přístupných míst. Díky enzymu, který se nachází v trávicím systému cibetek, získávají zrna jemnější a méně hořkou chuť.
Původní káva indonéských domorodců
Cibetkovou zrnkovou kávu začali v Indonésii původně používat domorodci, kteří měli od holandských kolonialistů zakázáno pít klasickou kávu, kterou tam od 19. století pěstovali. Ta byla totiž velmi žádaným artiklem v Evropě. Když tedy domorodci nemohli sbírat zrna vlastní, poradili si tak, že začali prohledávat trus cibetek, pro které byla kávová třešeň lahůdkou.
Vznik a cena cibetkové kávy
Sběrači nasbíraná zrna opláchnou a očistí od zbytků trusu. Poté kávová zrna usuší na slunci. Po usušení dají zrna do dřevěného nástroje podobného hmoždíři a omlacují ho paličkou. Tento proces neovlivní nijak zrna samotná, ovšem pomůže je zbavit dalších slupek, které obsahují. Následně ručně vytřídí poškozená zrna, a káva může putovat do pražírny. Kávy se z pochopitelných důvodů nenasbírá nijak velké množství. Roční produkce dosahuje zhruba desítek kilogramů, což se spolu s náročností získávání kávových zrn pochopitelně projeví i na konečné ceně kávy. Rozdíl mezi poptávkou a nabídku je obrovský, a tak není nijak výjimečné, když se cena cibetkové kávy pohybuje okolo 20 000 Kč za 1 kg. Pokud narazíte na kávu podstatně levnější, může jít o starou kávu nebo kávu získanou od cibetek žijících v zajetí.
Cibetková káva je pro mnohé synonymem luxusu. Má naprosto unikátní chuť, pro mnohé kávové odborníky je pití cibetkové kávy ojedinělým zážitkem, potěší však i řadu laiků. Káva je chuťově velmi výrazná a má intenzívní aroma, dle některých názorů je však ohledně chutě i vůně srovnatelná s řadou jiných prémiových káv.
Zdroj: BLOG cajova-zahrada.cz, BLOG kava-kromeriz.cz, discoverwildlife.com
Autor: Veronika Tůmová