Salmonela a další letní střevní potíže – jak se jim vyhnout a užít si léto?
Grilování, rychlá občerstvení ve stáncích a různé venkovní „street-food“ festivaly či podobné akce - oblíbené letní činnosti a zábavy, mající však svá rizika. V létě jsou častým jevem průjmová onemocnění způsobená bakteriemi salmonely z nedostatečně upraveného jídla či jídla připraveného v ne zcela ideálních podmínkách.
Takto způsobená střevní infekce vám ze dne na den zkazí víkend nebo i dovolenou, proto je dobré chovat se tak, abychom se jí s největší pravděpodobností vyhnuli. Především bychom měli myslet na to, že v horkých letních dnech jídlo podléhá zkáze daleko rychleji, proto je třeba dbát opatrnosti nejen při jeho přípravě, ale i při skladování.
Salmonela – jak se můžete nakazit?
Nákazu salmonelou si můžete snadno přivodit po konzumaci syrových, či málo uvařených vajec, majonézy a z ní připravených produktů, z drůbežího masa, dále pak z nedostatečně tepelně zpracovaných uzenin, salámů, sekané, paštik a podobně. Bakterie však nemusí být jen v samotném jídle, mohou být i na kontaminovaném nádobí či příborech, kam se snadno dostanou při manipulaci se závadným jídlem. Salmonela či salmonelóza je infekční onemocnění, snadno rozpoznatelné podle průjmů, které jsou v tomto případě velmi řídké až vodnaté, mohou obsahovat hlen nebo i krev.
Salmonela nebo střevní chřipka?
Ke střevním problémům způsobeným salmonelou můžeme přičíst další příznaky, jako je horečka, nevolnosti, křeče, zvracení a úporné bolesti břicha čili symptomy podobné střevní chřipce, která však obvykle během několika dnů sama odezní. Salmonela mívá těžší a déle trvající průběh, a můžete se jí nakazit i po kontaktu s jiným nakaženým člověkem. Účinnou léčbou bývá použití léků určených k vyčištění střev, pomáhá například živočišné uhlí, v těžších případech i antibiotika. Během celé léčby i po ní je velmi důležitá dostatečná hydratace. Přítomnost bakterie salmonely může odhalit nejen lékařské vyšetření, ale i domácí samotest ze vzorku stolice, běžně dostupný v lékárnách.
Kampylobakterióza – projevy a léčba
Dalším podobným onemocněním, se kterým se můžete zvláště v létě setkat, je kampylobakterióza - průjmové onemocnění způsobené bakterií rodu Campylobacter. Výskyt této bakterie je běžný u domácích zvířat, jako je drůbež nebo skot, kterým však nepůsobí žádné problémy. Do lidského těla se může dostat z nedostatečně tepelně upraveného masa nebo z nepasterizovaného mléka a sýrů. Léčba je v zásadě stejná jako u střevní chřipky, zásadní je klid na lůžku a dostatek tekutin spolu s minerály, jejichž ztráta je během průjmů značná. K obnovení střevní mikroflóry pomůže také nasazení probiotik.
Letní způsoby stravování – proč mohou být rizikové?
Rozmnožování patogenů v jídle je v letních měsících daleko jednodušší a rychlejší než kdykoliv jindy. Při grilování na zahradě nemusíme věnovat dostatečnou pozornost délce a kvalitě tepelného zpracování, nebo můžeme nechat maso příliš dlouho stát v teple, než přijde na gril. Stejně tak při cestování či letní turistice můžeme často jíst jídlo, které předtím strávilo půl dne v batohu a které se díky teplu kazí daleko rychleji, než bychom mohli čekat. Častěji se také stravujeme v restauracích, bistrech, či přímo na ulici ve stáncích, kde kvalita úpravy potravin a hygienická úroveň nemusí být příliš vysoká.
Prevence letních střevních obtíží
Střevním potížím je možné se vyhnout zvýšenou opatrností, stačí dbát na hygienická pravidla při přípravě jídla a držet se několika jednoduchých zásad:
• Pracovní plochy i své ruce udržujeme při přípravě jídla čisté
• Hovězí maso zpracujeme při minimální teplotě 71 °C
• Vepřové maso při teplotě 62 °C
• Drůbeží maso minimálně při 73 °C
• Konzervované produkty kupujte jen v ověřené kvalitě
• Jídlo, které by se mohlo rychle zkazit, nejpozději do dvou hodin zmrazte
• Jídlo ze stánků a rychlých občerstvení může být na první pohled nevábné, takovým místům se pro příště vyhněte obloukem!
Zdroje: www.ulekare.cz, www.celostnimedicina.cz
Autor: Veronika Tůmová