Proč je zácpa tak častým neduhem seniorů?
Zácpa postihuje až třetinu seniorů, ač se to může zdát s podivem, častěji touto nepříjemností trpí ženy. Může jít o přechodnou záležitost, která se časem upraví, ale může také představovat závažnější onemocnění. U seniorů bývají častou příčinou nevhodné stravovací návyky, nedostatek tekutin a vlákniny, ale také onemocnění jako je diabetes, ledvinové kameny, žaludeční vředy, ale i některé gynekologické problémy či roztroušená skleróza.
Je nutné si připustit stárnutí jako zcela přirozený a neodvratitelný proces, a zároveň jev, díky kterému naše tělo prochází mnoha změnami. A právě takové změny jako například chybějící chrup, poruchy polykání, omezená hybnost, snížené množství slin a podobné – to všechno může vést k poruchám vyprazdňování a ke vzniku zácpy.
Co způsobuje chronickou zácpu u starších lidí?
Je to nejčastěji právě chronická funkční zácpa, která trápí osoby v seniorském věku. Zhoršuje ji v tomto věku již běžný nedostatek pohybu, nedostatečný pitný režim a příjem vlákniny, vliv některých léků ale i fyziologické změny způsobené věkem. Zácpu provází projevy nechutenství, nevolnost, pocity podobné náhlé břišní příhodě, ale v neposlední řadě také deprese. Problém je dlouhodobý, nepříjemný, velmi zatěžující a pacienti mají často pocit, že se ho už nezbaví. Všichni víme, jak dlouhodobá zácpa může zhoršovat kvalitu života, přitom zdaleka ne všichni senioři trpící tímto problémem vyhledají odbornou pomoc. Na vině je stud a neochota svěřovat se s těmito druhy problémů, přestože je potřeba vyloučit vážnější problém, než je porucha vyprazdňování. V podezření mohou být totiž i onkologická onemocnění.
Kdy je řeč o zácpě? A kterým potravinám se vyhnout?
Zácpa – to jsou méně než tři stolice za týden, obtížné vyprazdňování tuhé stolice a evidentní neúplné vyprázdnění. První pomocí bývá projímadlo, mnoho starších pacientů se však po nějaké době bez pomoci projímadla nevyprázdní. Při diagnostice a řešení zácpy záleží nejen na pocitech pacienta, ale i na posouzení problému ošetřovatelem, pečovatelem a podobně. Důležitá je celková skladba a kvalita stravy, fyzická aktivita pacienta, pitný režim, funkce trávicí trubice apod. Je nutné vyvarovat se potravinám a pochutinám způsobujícím zácpu, jako je čokoláda, kakao, černý čaj, bílé pečivo, rýže atd.
Jak si osladit život zdravěji?
Jaké potraviny a léčiva podávat při zácpě
Jak známo, proti zácpě působí jako první pomoc dostatek zeleniny a ovoce, jsou to především švestky, meruňky, třešně, hrušky, jablka, kompoty, celozrnné pečivo, luštěniny, zakysané mléčné výrobky, ořechy či některé minerálky. Z léčiv můžeme sáhnout po tzv. laxativech, což jsou dostupná a bezpečná projímadla, která seženeme ve formě kapek, tablet, sirupů nebo čípků. V lékárnách seženete také přírodní rozpustnou vlákninu – tzv. psyllium z jitrocele indického, která se doporučuje i jako každodenní prevence zácpy a podpora zdravého trávení.
Zdroj: www.mojezdravi.cz, www.mojestari.cz
Autor: Veronika Tůmová