Kvercetin a onemocnění Covid-19: Může fungovat jako prevence?
Antivirové vlastnosti kvercetinu, rostlinného flavonoidu nacházejícího se v široké škále zeleniny a ovoce, byly během času prověřovány a zkoumány mnoha studiemi. Poslední dobou se ukazuje, že v sobě může nést potenciál prevence v boji s covidem-19. Odborná veřejnost však varuje před „falešnou nadějí“ na závratnou novou léčbu. Obstojí kvercetin v dalších přísných výzkumech?
Co všechno kvercetin dokáže
Z hlediska potenciálních ochranných účinků proti rakovině a onemocnění srdce je kvercetin dlouhodobě hodnocen velmi kladně. Hraje také významnou roli při transportu a ukládání zinku přes lipidové membrány. V buněčných kulturách bylo prokázáno, že kvercetin brání vstupu virů a snižuje jejich účinky a působení v organismu, což se týká rovněž rhinoviru a polioviru a podle některých výzkumů i viru Ebola. Může také působit jako schopný lapač volných radikálů s významnými antioxidačními účinky.
Narušitel schopnosti infikovat hostitelské buňky
Z těchto důvodů se někteří vědci domnívají, že by se mohl stát užitečným doplňkem multifaktoriální léčby covidu-19: Malé molekuly kvercetinu se podle vědců dokáží navázat na výběžkový protein S koronaviru SARS-CoV-2 a narušit tak jeho schopnost infikovat hostitelské buňky. Zastánci této teorie tvrdí, že kvercetin by mohl velmi pozitivně fungovat jak pro prevenci, tak i pro zmírnění těžkého průběhu v kombinaci s metodami jako je aplikace léku remdesiviru nebo plazmy od jedince, který již infekci covid-19 prodělal.
Jakou roli hraje vitamin C a bromelain
Kvercetin má totiž podle vědců, zejména ve spojení s vitaminem C, potenciál snižovat hladinu zánětlivých proteinů cytokinů a mírnit riziko respiračního selhání, což jsou faktory související s infekcí covid-19. Vitamin C by měl být podáván s kvercetinem, protože zvyšuje jeho schopnost bojovat s virovými onemocněními. Některé prameny doporučují k vitaminu C jako doplňku kvercetinu připojit ještě skupinu enzymů, která se hojně vyskytuje v ananasu a je známa svými protizánětlivými účinky: tedy bromelain.
Proč je zapotřebí dalších výzkumů
Navzdory příznivým zjištěním souvisejícím s potenciálem kvercetinu preventivně chránit organismus před nemocí covid-19 nebo zmírňovat její závažný průběh ale většina odborníků před zahájením širšího podávání pacientům varuje a doporučuje podrobit tento flavonoid a tyto teorie ideálně několika dobře kontrolovaným klinickým studiím. Do té doby ale rozhodně nic nezkazíte, když jej preventivně začnete ve formě doplňku stravy nebo ve formě stravy přirozené zařazovat do jídelníčku. Kvercetin je bohatě zastoupen v cibuli, jablkách, kapustě, bobulovinách (borůvky, maliny...), třešních apod.
Zdroj:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7392107/
Autor: Kateřina Hájková