Histaminová intolerance: Jak ji poznáte a co s ní lze dělat v praktickém životě
Histaminová intolerance je potíž, o které začínáme slýchávat čím dál častěji. Pojí se s ní typické příznaky jako únava, bolesti hlavy, žaludeční problémy, kožní vyrážka, kopřivka, bušení srdce a závratě. Je problematická v tom, že je velmi obtížné ji diagnostikovat, protože klasické testy, prováděné na alergie, neukazují přímé výsledky, které by na ni upozornily.
Co je histamin a jak působí v těle
Většina lidí zná histamin pouze jako látku, která způsobuje alergické reakce, ale už ne jako přirozenou součást lidského organismu. Tato bioaktivní látka se vyskytuje nejen v potravinách živočišného a rostlinného původu, ale je rovněž produkována naším tělem, v němž se účastní mnoha důležitých procesů.
Jeho hladina je přirozeně udržována pod kontrolou enzymů, které neutralizují možný přebytek, konkrétně ho odbourává enzym diaminoxidáza (známá pod zkratkou DAO). Je-li hladina histaminu vysoká, může se organismus začít přirozeně bránit. V tomto případě nastává nemožnost účinného odbourávání a tento stav vede k projevům intolerance. Pokud dojde k vysokému nárustu, nastává nedostatek enzymu DAO, a tedy potíž s včasným odbouráváním přebytku. Naštěstí lze tento stav poměrně slušně eliminovat změnou stravovacích návyků.
Histamin má v těle několik funkcí. Přenáší nervové vzruchy, rozšiřuje krevní cévy a zajišťuje stažení a uvolnění svalů. Kromě toho se podílí na trávení tuků, krvetvorbě, imunitních procesech, hojení ran. Reguluje denní a noční rytmus těla. Pokud je v těle příliš mnoho histaminu, mohou nastat problémy jako poruchy srdečního rytmu, kolísání krevního tlaku a nedostatečná činnost nervových drah.
Co zkusit nejíst, pokud máte histaminovou intoleranci
Lékaři a vědci předpokládají, že histaminová intolerance se obvykle získává během života. Vrozená porucha se vyskytuje jen velmi zřídka. Jídlo při ní může být vcelku oříšek, protože když se podíváte na seznam potravin, které byste měli zkusit vyřadit z jídelníčku, může vyvstat otázka: A co tedy mám jíst? Hledejte konkrétně potraviny, které vyvolávají potíže, jejich seznam může být velmi individuální. Jídelníček je dobré si nechat sestavit školeným dietologem.
Obecně se uvádějí tyto potraviny:
- Pivo a červené víno
- Sýr, zejména staré sýry, jako je parmezán a další zrající varianty. Čím je sýr starší, tím více histaminu obsahuje. Jsou tedy problematičtější pro konzumaci při histaminové intoleranci než např. mladá gouda nebo kozí sýry.
- Syrová šunka a suché klobásy, salámy.
- Čokoláda je další potravinou, které byste se měli vyhnout, trpíte-li intolerancí histaminu.
- Špenát, kysané zelí, dýně, lilek, olivy, rebarbora, rajčata a červená řepa.
- Jahody, citrusové plody, banány, hrozny, maliny, ananas, kiwi, mango, papája, fíky, avokádo a sušené ovoce.
- Luštěniny, ořechy a semena.
- Sójová omáčka a bílky.
- Korýši, typicky krabi, krevety a mušle
- Rybí konzervy (sleď, makrela, sardinky nebo tuňák).
- Vepřové, jehněčí a zvěřina
- Koření, typicky skořice, chilli, paprika, zázvor, pepř a kari.
- Čím je produkt starší, tím více histaminu obsahuje. Pokud jíte balené potraviny, je nejlepší je spotřebovat co nejdříve po otevření a neskladovat zbytky déle než po dobu 24 hodin.
Jaký je rozdíl mezi alergií a intolerancí?
Nic takového jako alergie na histamin neexistuje. Ačkoli jsou příznaky histaminové intolerance podobné příznakům alergie, příčina těchto dvou stavů je odlišná. Imunitní systém při alergii některé látky chybně považuje za cizorodé (alergeny), přestože by samy o sobě neměly být škodlivé. Typicky lze zmínit zrna, zvířecí srst, trus roztočů, spory hub a některé složky potravin.
Imunitní systém po jejich rozeznání vytváří protilátky proti „vetřelcům“. To má za následek nadměrnou produkci histaminu a vznik alergické reakce. Neexistuje tedy nic jako alergie na histamin, ale každá alergie je doprovázena zvýšeným uvolňováním histaminu, stejně jako v histaminové intolerance. Tyto dva stavy jsou vyjádřeny stejnými příznaky.
To je také důvod, proč jak alergici, tak lidé s histaminovou intolerancí nacházejí úlevu u antihistaminik, léků, které blokují účinek histaminu v těle. Vzhledem k tomu, že příznaky alergie na histamin a jeho intolerance spolu úzce souvisejí, může být vhodné provést test na alergii. V případě negativity testů na běžné alergeny se pak můžeme začít bavit o histaminové intoleranci, způsobené nedostatkem enzymu DAO.
Potravinové doplňky, vhodné při histaminové intoleranci
Úplné odstranění potravin s obsahem histaminu není vhodné, měli byste je pouze omezit. V těchto potravinách, obsahujících histamin je mnoho pro tělo důležitých vitamínů a minerálů. Ale je dobré sáhnout po kvalitních potravinových doplňcích, které pomohou výpadek jejich příjmu vyvážit a efektivně doplnit.
- Můžete zkusit orgánovou výživu (bohatá na zinek, selen, vitamíny skupiny B, měď). Nebo pokud máte etický blok, nahraďte ji spirulinou, má skoro stejné nutriční složení.
- Doplňte do těla železo. Podílí se na tvorbě červených krvinek a transportuje kyslík z plic do tkání. Nedostatek železa způsobuje závratě a silnou únavu.
- Podpořte imunitní systém a můžete užívat nějaký osvědčený adaptogen pro lepší zvládání celkového vyčerpání.
- Zařaďte kvalitní probiotika nebo symbiotika. Existují přímo taková, která jsou vyrobená na míru histaminové intoleranci.
Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov/books, medicalnewstoday.com, news-medical.net, histamineintolerance.org.uk
Autor: Pavlína Klaudová