Biologický a skutečný věk těla aneb můžeme zpomalit stárnutí?
Neradi slyšíme notoricky známou frázi, že stárnutí je proces, který nevyhnutelně probíhá v těle každého z nás. Je vůbec možné proti tomu něco dělat? Dá se stárnutí změřit a třeba i zpomalit?
Biologický věk versus věk skutečný - v čem je rozdíl? Měření času, a tím i věku člověka, si vymysleli sami lidé. Biologický věk však znamená skutečný věk našich orgánů, tedy změřitelný stav jejich opotřebování. Biologický věk se tak může od věku kalendářního i hodně lišit, např. kuřák se může ve čtyřiceti nezřídka pochlubit plícemi šedesátníka!
Hormony a jejich pokles v našem těle
Aby náš organismus dobře fungoval a nestárnul zbytečně rychle, je dobré vědět, jak vlastně v našem těle pracují hormony. Jak víme, během života zasáhnou naše tělo velké hormonální změny hned několikrát - v pubertě, u žen pak v těhotenství, po porodu a během klimakteria. K poklesu hormonů dochází pomalu a postupně, přesto však zcela nevyhnutelně. U žen se tak mění hladina estrogenů, u mužů ubývá testosteron, který může za svalovou ochablost, únavu i sexuální pasivitu. Někdy pomůže změna jídelníčku a doplňování vitamínů, jindy je třeba doplnit hormony, s čímž mohou pomoci třeba i speciální anti-aging kliniky.
Sexualita po čtyřicítce - jak jste na tom?
Méně jídla a více pohybu prodlužuje život buněk DNA
I ve snaze o docílení dlouhověkosti platí pravidlo o omezení kalorické stravy, a to přibližně o 25 %. Během procesu hladovění dochází v těle k aktivaci genu SIR1, který chrání buňky DNA před poškozením pomocí enzymů, čímž prodlužuje jejich životnost a zpomaluje stárnutí. Dieta však nesmí být radikální a ohrožující naše celkové zdraví, zmíněná restrikce o 25 % se zdá být optimální a je důležité zachovat stálý přísun všech životně důležitých látek, jak tvrdí odborníci. Zpomalení stárnutí je zároveň synonymem udržení se v dobré kondici. Začít můžete třeba rychlejší chůzí, jež postupně přejde v posilovací či aerobní cviky.
Hroznové víno - klíč k věčnému mládí?
O tom bychom vás přesvědčovali jen těžko, hroznové víno má však v boji proti stárnutí rozhodně něco do sebe. Obsahuje totiž v hojném množství látku resveratrol - ten produkují některé rostliny, např. právě červené víno, na obranu proti škůdcům a plísním. Po napadení rostliny určitými škůdci tato látka zpomaluje stárnutí buněk tak, aby plody mohly dozrát až potom, co se jich zbaví. Dlouholetými výzkumy bylo prokázáno, že resveratrol ovlivňuje činnost genů produkujících sirtuin, což je skupina sedmi genů spojených s procesem stárnutí, které jsou přezdívané "geny dlouhověkosti". Účinnost této látky na člověka byla prokázána, a protože hroznové víno není vždy k sehnání, (o nutnosti hojné konzumace červeného vína snad ani nemluvme), můžete zkusit některý z mnoha potravinových doplňků, které ji obsahují.
Zdroj: idnes.cz, Anti-Aging Clinic Mudr. M. Golková
Foto: Pixabay.com
Autor: Veronika Tůmová