21.11.2012 21:23
Vhodnost sladidla Stevia Trini
Jsem začínajícím diabetikem. Cukrovku ještě nemám ale všechny hodnoty jsou údajně blízké ní. Jsem evidovaný na diabetologií kde chodím na pravidelné kontroly a je mi doporučována hlavně dieta. Koupil jsem si v prodejně zdravé výživy práškové sladidlo Stevia Trini (http://www.steviatom.cz/sladidla/stevia--prasek--100g-vhodny-do-teple-i-studene-kuchyne-a-k--peceni). Toto sladidlo vyrábí argentinská firma TRINI (http://www.steviatrini.com.ar/producto-stevia-en-polvo.php). Prodejce mi tvrdil, že je to čistá Stevie bez jakýchkoliv jiných dodatků. Když jsem se na to doma díval tak jsem zjistil, že je tam na nalepeném štítku v češtině uvedené jako složení stev glykosidy a maltodextrin, ale není uvedené v jakém množstvi. Z toho vyplývá, že mne prodejce asi oklamal. Hledal jsem v internetu co to tem maltodextrin je a na http://www.ordinace.cz/clanek/maltodextrin jsem našel mj. toto upozornění: Upozornění Jako ostatní potravní doplňky obsahující glukózu není maltodextrin vhodný pro diabetiky (cukrovkáře). Pokud jako cukrovkáři maltodextrin přesto užíváte, měli byste ho zahrnout do výpočtu denní dávky cukru. Toto mne dost znepokojilo, protože toto sladidlo jsem chtěl hlavně kvůli cukrovce. Uvedené sladidlo sice obsahuje pro cukrovkáře vhodnou Stevií, ale zároveň obsahuje i asi nevhodný maltodextrin. Na letáku který mi k tomu prodejce dal a také přímo na stránce výrobce je ale uvedené, že toto sladidlo je vhodné také pro diabetiky. Byl bych rád kdyby mi někdo vysvětlil jak to s tou vhodnosti pro diabetiky u tohoto konkrétního sladidla je. Mohu toto sladidlo používat a nebo ho raději vyhodit jako zcela nevhodné pro diabetiky?Odpovědi na otázku
22.11.2012 16:30
22.11.2012 14:40
21.11.2012 22:52