Nejdůležitější přírodní zdroje vitamínu A a jeho provitamínů
rybí tuk a tučné ryby (treska, sleď)
slávky
vejce
mléko (zejména plnotučné a smetana)
játra
tmavá zelenina
sladké brambory (topinambury, židovské brambory)
pupalkový olej
mrkev
kedlubnové listy
karotenový macerát
mladá pšeničná tráva
sušené meruňky
kapusta
růžičková kapusta
kadeřavá petržel
špenát
žluté a oranžové dýně a melouny
menší množství se nachází v růžových grapefruitech, mangu, meruňkách, broskvích, petrželové nati, zeleném hlávkovém salátu a brokolici
Tzn. toto omezit.
Jitka Veletová, studentka medicíny
14.11.2010 12:08
Vitamin A je obsažen v tučných rybách, slávkách, vejcích, plnotučném mléce, smetaně, játrech, tmavé zelenině, sladkých bramborách, pupalkovém oleji, mrkvi, sušených meruňkách, kapustě, kadeřavé petrželi, špenátu, žlutých a oranžových dýních a melounech. Menší množství se je také v růžových grapefruitech, mangu, meruňkách, broskvích, petrželové nati, zeleném hlávkovém salátu a brokolici. Důležité je hlavně vynechat doplňky stravy, kde je vitamin A obsažen (multivitaminy!).