Med pro zdraví
Při pohledu na lžičku, ze které pomalu stéká sladké zlato, se mi vybaví můj známý. Je učitelem na odborné zemědělské škole a je nadšeným chovatelem včel v Železných horách.
Med byl odjakživa považován spíše za vzácnost a lék. Už starověcí Řekové byli přesvědčeni, že med je receptem na dlouhověkost. A královna Kleopatra, která je známá tím, že ráda pečovala o své tělo, si dopřávala koupele v oslím mléce a medu.
Apiterapie
Apiterapie se zabývá využíváním včelích produktů k léčebným účelům. Včely ve svém těle umí odfiltrovávat z přineseného nektaru či medovice cizorodé látky, jako jsou např. těžké kovy. V apiterapii se využívají všechny včelí produkty počínaje medem, přes propolis, včelí mateří kašičku, květový pyl až po včelí jed. Samozřejmě každý pro jiné účely. Apiterapie může pomoci při zánětech kloubů, dně, roztroušené skleroze, při depresích, únavě nebo nachlazení.
Najděte si svého včelaře
S jiskřičkami v očích mi nadšeně vyprávěl, jak je každý med úplně jiný: ,, S medem je to jako s vínem. Kvalitu medu ovlivňuje prostředí, kde stojí úly, počasí a taky včelař, který med zpracovává. Chtěl bych, aby se v budoucnu dávaly medům přívlastky jstejně jako vínům." A když si dnes otevřu sklenici s medem, zní mi v uších jeho jiskrná řeč a věřte nebo ne, med mi chutná jinak.
Jistě mi dáte za pravdu, že nejlepší zelenina a ovoce jsou z vlastní zahrádky. Nejinak je to s medem. Nejlepší med je z našeho blízkého okolí. Med z Číny je sice levnější a čajík nám v zimě taky osladí, ale z jakých rostlin jsou pyly v něm obsažené? Jak se s tím vyrovná náš imunitní systém už tak dost zkoušený ze všech stran? Možná i proto přibývá stále více lidí, kteří mají alergii na med. Naskýtá se otázka, zda-li to je alergie na med nebo na pyly v medu obsažené.
Každý včelař miluje svoji práci a má ji často spíše jako koníček. Při návštěvě se proto od něj můžete dozvědět spoustu zajímavých detailů nejen ze života včel, ale i o zpracování medu a jeho uchovávání. Zvláště pro děti je to skutečně zážitek, pokud se mohou podívat přímo do úlu.
Co je BIO med?
Je to kvalitní přírodní sladidlo v bio kvalitě pro posilnění organismu bez reziduí, antibiotik, syntetických a chemických látek. Tento med splňuje nejnáročnější hygienické, bezpečnostní a legislativní požadavky na výrobu medu, které jsou dány směrnicí EU.
Biovýrobky obecně jsou vysoce kvalitní, čistě přírodní a přísně kontrolované produkty z ekologického zemědělství a jsou označeny chráněnou značkou BIO. Produkty ekologického zemědělství se symbolem BIO je pro spotřebitele zárukou, že při jejich výrobě nebylo použito umělých hnojiv, pesticidů, geneticky modifikovaných organismů ani jiných stimulátorů, hormonálních látek či jiných chemických látek uměle vylepšující barvu, vůni či chuť potravin.
Rady pro užívání medu
- Med by se neměl nikdy zahřívat nad 45 °C, ztratí tak cenné látky. Pozor tedy při slazení teplých nápojů!
- Zkrystalizovaný med není na závadu. Stačí nádobu s medem ponořit do teplé (ne horké) lázně a med opět získá svou původní konzistenci.
- Med má rád sucho, chladno a temno. Nádobu pečlivě uzavřete, aby obsah nepřijal vlhkost a pachy.
- Zbytky medu lákají včely a ty by se mohly nakazit chorobami, proto sklenice dobře vymyjte, dřív než je prázdné vyhodíte do popelnice.
Máte rádi med?
Autor: Blanka Barešová