Řešení silné obezity: Jaké jsou výhody a vedlejší efekty bypassu žaludku
Bypass žaludku je běžný a poměrně účinný postup užívající se u obézních jedinců. Pokud pacienti před zákrokem i po něm dodržují pokyny svého lékaře, měl by pomoci s efektivním a zdravým hubnutím a naopak by nemělo docházet k žádným nežádoucím účinkům.
Gastrický neboli žaludeční bypass, také bypass žaludku, je operativní zákrok užívající se ke snížení nadváhy. Přistupuje se k němu u jedinců, jejichž BMI (index tělesné hmotnosti) překračuje hodnotu 40, což ukazuje na těžkou obezitu 3. stupně vyznačující se velmi vysokými zdravotními riziky a problémy, jako jsou potíže se zády, klouby a krevním oběhem, což může vést k selhání srdce. Operace může být vhodná i pro silně obézní jedince, kterým se dlouhodobě nedaří zhubnout a bezúspěšně zkoušejí různé diety.
Bypass žaludku – v čem zákrok spočívá
Statistiky uvádějí, že v případě dodržení postupu navrženého a doporučeného ošetřujícím lékařem v sobě operace nese významnou šanci na úspěch. Zákrok v podstatě spočívá v podvázání žaludku, což sníží jeho objem a znemožní pacientovi přejídání. Pacient by měl méně jíst, tím pěkně hubnout a u toho všeho netrpět hladem, protože do menšího žaludku se mu jednoduše vejde méně potravy.
Co je to ketodieta a proč je tak populární?
Jaké jsou výhody bypassu žaludku
Ačkoliv všechny zásahy do těla v sobě nesou potencionální riziko, v případě morbidní obezity a gastrického bypassu je riziko zákroku převýšeno rizikem onemocnění souvisejících s vysokou hmotností. Významnou roli hrají i výhody, které operace přináší. Pomáhá pacientům zhubnout, za jeden rok podle odhadů od 60-70 % úbytku tělesné hmotnosti, někteří ale hubnou i dva roky od absolvování operace, což výrazně zlepšuje celkový zdravotní stav. Bypass žaludku tak usnadňuje boj s obezitou, nabízí rychlé a bezproblémové zotavení – pacienti bývají propouštěni již po 3 dnech a do 8-10 dnů od operace se vracejí do normálního života.
Jak mohou vypadat vedlejší účinky bypassu žaludku
Po provedení operace je na místě opatrnost a obezřetnost. Aby vše dobře dopadlo, je potřeba striktně dodržovat režim nastavený ošetřujícím lékařem. Pokud pacient pravidla nedodržuje, může si přivodit nepříjemné zdravotní důsledky. O jaké se jedná?
1. Nedostatek živin
Části tenkého střeva se po zákroku nedostává základních živin jako je železo a vápník, které potom tělu chybí. Důsledkem může být anémie nebo osteoporóza, pro vyhnutí se potížím je důležité vitaminy doplňovat.
2. Podvýživa
Pokud tělo nedostává základní živiny, stává se zranitelnějším vůči všem druhům infekce, což způsobuje oslabení imunitního systému.
3. Dumpingový syndrom
Objevuje se asi 20 minut po jídle, způsobuje křeče a nevolnost, což je následkem toho, že se tuky z potravin nedostávají do střeva. Vlivem toho vzniká rovněž podráždění a náhlé rozšíření střeva, s čímž souvisejí další problémy (průjem). K tomuto výraznému nepohodlí dochází, když pacient sní nadbytek tuků nebo sladkostí, tedy když nedodržuje nastavená dietní omezení.
4. Střevní neprůchodnost
Projevuje se intenzivními křečemi, bolestmi břicha a zácpou. Nastává, když chirurg při zákroku neúmyslně přesune část střeva do otevřené oblasti. Pravděpodobnost takového pochybení je však velmi nízká.
Body Forming: Zákroky, které vaše tělo promění k nepoznání
Co po operaci žaludku dodržovat
Všem problémům se můžete vyhnout dodržováním režimu nastaveného lékařem (s výjimkou střevní neprůchodnosti, kde není na vině pacient, ale lékař). K tomu obvykle patří konzumace tekuté stravy a velmi pomalé zařazování té pevné. Kvůli změnám v trávení je potřeba užívat vitaminy a další potřebné doplňky stravy.
Co jíst v zimě podle našich předků i čínské medicíny?
Zdroj: www.steptohealth.com
Autor: Kateřina Hájková