Šípková růže - bylinky pro zdraví
Dnes se budeme věnovat keři z čeledi růžovitých – šípkové růži. Tato rostlina u nás roste velmi často planě. Keř bývá vysoký až tři metry, s bílými nebo růžovými květy a zahnutými trny. Plodem jsou nažky. Červené lesklé souplodí těchto nažek nazýváme šípek.
Šípky se sbírají nejlépe v době plné zralosti, v září až říjnu. Nesmí být nedozrálé, přezrálé, či přešlé mrazem. Při sušení se musejí zčernalé šípky vyhazovat. Šípky jsou významným zdrojem vitamínu C, přičemž obsahují množství látek, které účinky vitamínu ještě znásobují a zvyšují jeho vstřebávání do organismu (např. bioflavonoidy). Dále šípek obsahuje vitamíny skupiny B, provitamín A, třísloviny, cukry a slizy.
Využití šípků
Čerstvé šípky jsou známé pro kuchyňské využití – na výrobu marmelád, šťáv a vína. Pro léčivé účely se používají především ve formě nálevu, který je ovšem nutné přecedit, nejlépe přes plátno.
Vnitřní užití
- zvyšuje odolnost proti infekcím
- posiluje organismus při nemoci, pomáhá proti dlouhodobé únavě, při rekonvalescenci
- působí mírně močopudně – pomáhá při onemocnění močových cest, či ledvin
- působí jako mírné projímadlo – reguluje činnost střev
- pomáhá proti paradentóze a zánětech dásní
Šípkový čaj mohou užívat i těhotné a kojící ženy, nemá žádné vedlejší účinky. Chloupky šípku však mohou způsobovat alergické reakce.
Autor: Zuzana Šimíková