Rybíz černý - bylinky pro zdraví
Tento ovocný keř z čeledi srstkovitých je možné často vidět v našich zahradách, neboť rybíz je nenáročný jak na pěstování, tak na místo. Má zelené řapíkaté listy a plody jsou černé bobule, které mají výrazné aroma a nasládlou chut.
Pro léčivé účely se využívají listy a plody, které se sbírají během července a srpna, v době plné zralosti. Obsahují totiž velké množství vitamínů, především vitamínu C a P, flavonoidů (v listech) a esenciálních mastných kyselin.
Využití černého rybízu
Listy a plody se konzumují čerstvé, nebo sušené. Užívají se jako nálev. Plody jsou také známy pro své využití v kuchyni jako náplň na koláče, pro výrobu marmelády, sirupů a podobně. Barvivem z bobulí se přibarvují některé potravinářské výrobky.
Vnitřní užití
- působí na organismus jako antioxidant – působí proti nemocem stáří
- má močopudné a potopudné účinky
- působí proti průjmu
- posiluje žaludek
- pomáhá při zánětech močových cest
- léčí nemoci z nachlazení, záněty dýchacích cest
- pomáhá léčit artritidu
- doplňuje vitamín C, posiluje imunitu (při rekonvalescenci po nemocech)
Při užívání přípravků z rybízu nebyly pozorovány žádné vedlejší účinky a lze jej užívat dlouhodobě jako čistící čaj.
Další léčivkou našeho seriálu bude řebříček, minule jsme psali o rykytníku.
Autor: Zuzana Šimíková