Rozmarýn pro svěžest a povzbuzení
Rozmarýn je právem považován za jednu z nejpůvabnějších, nejvoňavějších a nejoblíbenějších bylinek. Také jeho povzbudivá a osvěžující vůně s nádechem pryskyřic je velmi podmanivá. Rozmarýn můžeme snadno pěstovat v přenosných nádobách, je krásný i užitečný. Do pokoje, na balkón, na zahradu i do kuchyně vnese atmosféru slunného Středomoří.
Rozmarýnový čaj léčí, čistí i povzbuzuje
- Má dezinfekční a antiseptické účinky.
- Povzbuzuje oběhový systém, zlepšuje prokrvení všech částí těla včetně mozku, posiluje paměť a usnadňuje soustředění.
- Nálev připravený z poloviny lžičky sušených či čerstvých lístků na šálek vroucí vody také velmi rychle upravuje trávení a pomáhá při nadýmání.
- Rozmarýn podporuje činnost jater a vylučování žluči, proto se používá při kořenění tučných a masitých pokrmů.
- Kromě všech ostatních vnitřních orgánů podporuje i prokrvení dělohy, neměl by se tudíž užívat v těhotenství, neboť jeho působení může být v tomto období příliš silné a nežádoucí.
Rozmarýn do koupele i do šatníku
- Při koupeli rozmarýn podporuje prokrvení pokožky, svalů a kloubů, čímž odplavuje únavu, hojí namožené svaly a prospívá při revmatismu.
- Nálev poslouží i jako kondicionér pro tmavé vlasy, kterým zvýrazní barvu a lesk.
- Nálev z rozmarýnu je i výtečné antiseptické kloktadlo a ústní voda.
- Odpuzuje také hmyz, větvičky či listy v sáčku lze vkládat do prádla (podobně jako květy levandule).
Rozmarýn v kuchyni
Jedinečné uplatnění má rozmarýn také v kuchyni, a to čerstvý i sušený, neboť si své aroma dobře zachovává. Nejlepší jsou křehké mladé výhonky a lístky sklizené před rozkvětem, které je třeba najemno nasekat. Ovšem i květy jsou velmi lahodné a hodí se jako ozdoba mnoha pokrmů a dezertů, lze je kandovat i přidávat do džemů a marmelád. Listy skvěle doplní tučná masa (vepřové, kachní, skopové). Hodí se i k pokrmům z brambor, k sýrům, do těstovin a na pizzu, do nádivek, přidávají se do klobás. Voňavé odrhnuté větvičky lze použít jako grilovací jehly. Vůně a chuť rozmarýnu je velmi intenzivní, proto stačí přidávat do pokrmů jen menší množství. Kulinářským zážitkem je i rozmarýnový olej či ocet.
Zdroj: ireceptar.cz
Foto: Pixabay.com
Autor: Veronika Tůmová