Pohanka setá - bylinky pro zdraví
Pohanka sice není bylinka, je to vlastně obilnina (přesněji rostlina z čeledi rdesnovitých). Přesto se jí v našem seriálu budeme věnovat, jelikož se jedná o rostlinu s mnohostrannými léčivými účinky. Dorůstá do výšky 60 cm, má řapíkaté listy a bíle narůžovělé květy, plodem je lesklá trojúhelníková nažka.
Pro léčebné účely se začala využívat poměrně nedávno. Sbíráme především plody v době úplné zralosti (červenec a srpen), občas také listy a nať. Je velmi vhodnou potravinou, neboť obsahuje příznivé složení výživných látek – bílkovin, glycidů, lipidů, vlákniny apod. Také obsahuje mnoho vitamínů, minerálních látek a rutinu (vit. P).
Využití pohanky
Pohanka se užívá především vnitřně, vzhledem k tomu, že neobsahuje lepek, je vhodnou potravinou také pro celiaky. Semena se jedí celá, nebo zpracovaná jako mouka, či krupice. Je možné užívat ji jako nálev, tvoří však pouze příměs v tzv. pohankových čajích.
Vnitřní užití
- rutin má pozitivní vliv na cévy (zvyšuje pružnost, snižuje množství cholesterolu)
- snižuje krevní tlak
- pomáhá proti vzniku křečových žil, aterosklerózy
- detoxikuje organismus
Nejsou známy výrazné vedlejší účinky užívání pohanky, ovšem nedoporučuje se těhotným ženám užívat ji v prvním trimestru.
Autor: Zuzana Šimíková