Máta peprná - bylinky pro zdraví
Máta je výrazně aromatická vytrvalá bylina, která má zelené listy a nafialovělé květy. Velmi často zplaňuje, a proto ji můžete potkat nejen na zahrádkách, ale v podstatě kdekoliv.
Využíváme z ní nejčastěji listy, které se sbírají v době před rozkvětem – někdy až 3krát ročně (vždy po novém obražení). Obsahují velké množství silic, zvláště mentolu, který dává mátě její výraznou a výjimečnou chuť a vůni.
Využití máty
Nejznámější je užívání máty jako nálevu. Známá je také jako doplněk v kuchyni a do alkoholických nápojů. Používá se hojně v kosmetickém průmyslu (koupele, zubní pasty) a při výrobě chladivých mastí.
Vnitřní užití
- podporuje trávení, odstraňuje křeče v trávicím traktu a zmírňuje nadýmání
- působí proti průjmu a zvracení
- podporuje chuť k jídlu, zvláště při potížích se žlučníkem
- dezinfikuje
- pomáhá léčit záněty dýchacích cest
Vnější užití
- koupele a obklady prokrvují a chladí pokožku a posilují nervovou soustavu
- zmírňuje bolesti, místně znecitlivuje (při svědění u ekzémů, kopřivky, apod.)
- kloktadlo pomáhá dezinfikovat ústa a odstraňovat bolest zubů a zápach z úst
- inhalace pomáhá při nachlazení a kašli
Při dlouhodobém užívání máty je třeba kontrolovat krevní obraz, neboť může způsobovat jeho poruchy. Nesmí se podávat malým dětem, může jim způsobit dušnost. U kojících matek snižuje mírně produkci mléka.
V další části seriálu o bylinkách popíšeme léčivé účinky mateřídoušky, minule jste se dozvěděli více informací o lopuchu.
Autor: Zuzana Šimíková