Lopuch - bylinky pro zdraví
Tato dvouletá rostlina z čeledi hvězdnicovitých patří mezi naše největší byliny. Každý ji zná, málokdo však ví o jejích léčivých vlastnostech. Lopuch totiž roste ve velké míře jako obrovský plevel, dosahující výšky až jednoho a půl metru.
Pro léčebné účely se sbírá především kořen z jednoleté rostliny. Sběr provádíme na podzim, případně na jaře. Kořeny se mohou používat čerstvé, nebo sušené a mezi nejvýznamnější látky, které obsahují, patří inulin, terpenoidní glykosidy, sliz a poly-acetylenové sloučeniny.
Využití lopuchu
Nejčastěji se lopuch užívá ve formě odvaru z kořene, případně jako obklady z kořene, či listů. V kuchyni je také známé použití kořene a řapíků, listy jsou příliš hořké.
Vnitřní užití
- pomáhá léčit poruchy trávení, zvláště žaludeční vředy a gastritidy
- působí jako mírné projímadlo a diuretikum
- pomáhá léčit močové cesty a pročišťuje organismus od škodlivin
- působí potopudně a dezinfekčně
- doporučuje se užívat jako antidiabetikum při počínající cukrovce
Vnější užití
- hojí ekzémy a hnisavé rány
- podporuje léčbu mastné pleti a akné
- kloktadlo se užívá při zánětech ústní dutiny
- působí proti vypadávání vlasů
Užívání lopuchu je ve většině případů bezpečné, opatrné by však měly být těhotné ženy a lidé s probíhajícím diabetem. Vhodná je v těchto případech porada s lékařem.
Další bylinkou v našem seriálu bude máta peprná, minule jsme popsali účinky lípy.
Autor: Zuzana Šimíková