Kombucha - bylinky pro zdraví
Tento nápoj se nejčastěji vyrábí z oslazeného černého čaje, ve kterém se několik dní nechá pracovat kombuchová kultura. Jedná se o kulturu vytvořenou kvasinkami a octovými bakteriemi, které spolu žijí v symbióze, přičemž octové bakterie vytvářejí jakousi houbovitou celulózu, ve které celá kolonie přežívá.
Po 7 – 10 dnech působení se vytváří zdraví prospěšný nápoj nakyslé chuti, obsahující obzvláště kyseliny glukuronovou, mléčnou a listovou, dále vitamíny skupiny B, vitamín C atd. Kombuchový nápoj obsahuje také oxid uhličitý a alkohol, což ovlivňuje jeho chuť.
Využití kombuchy
Kombucha se využívá nejen jako nápoj, ale také jako obklady a koupele. Je možné ji užívat i jako kloktadlo.
Vnitřní užití
- podporuje imunitní systém
- čistí organismus od toxinů
- působí preventivně proti rakovině
- podporuje správné fungování metabolických procesů
- snižuje krevní tlak, působí proti usazování škodlivin na cévní stěně, pomáhá odbourávat cholesterol
- zmírňuje menstruační bolesti
- příznivě působí na lidskou psychiku
Vnější užití
- obklady a koupele pomáhají hojit popáleniny, vyrážky a ekzémy
- působí příznivě na vlasy
- kloktáním se léčí záněty mandlí
- masáž pomáhá při bolestech svalů
Kombuchu může pít téměř každý, zpočátku se však mohou objevit drobné střevní problémy, či nevolnost. Pití kombuchy se doporučuje pravidelně, přesto je dobré užívat nápoj s několikadenní pauzou v průběhu měsíce až tří, aby si organismus nepřivykl.
Další léčivkou, kterou vám v seriálu Bylinky pro zdraví představíme, bude opěvovaná i zavrhovaná rostlina konopí. Minule jsme popsali kajenský pepř.
Autor: Zuzana Šimíková