Kajenský pepř - bylinky pro zdraví
Dnes se dozvíte několik zajímavostí o přírodním léku nazvaném kajenský pepř. Jedná se o speciální odrůdu chilli papriček, které se po dozrání usuší a rozemelou.
Nejdůležitější látkou v kajenském pepři je capsaicin. Ten dodává jeho chuti typickou ostrost a je zároveň původcem mnoha jeho léčivých vlastností. Kajenský pepř dále obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek - vlákninu, vitamíny A, C, B, stopové prvky (vápník, draslík).
Využití kajenského pepře
Kajenský pepř se nejčastěji využívá jako koření, které dodává jídlu ostrost, podporuje trávení a působí velmi pozitivně na naše tělo. Může se z něj také udělat čaj, nebo obklady.
Vnitřní užití
- podporuje trávení
- podporuje krevní oběh, posiluje srdce, zmenšuje krevní srážlivost (zlepšuje vyživování tělních orgánů krví)
- působí antibakteriálně, podporuje imunitní systém
- při pravidelném užití zvyšuje odolnost střev a pomáhá preventivně proti průjmovým onemocněním
Vnější užití
- pomáhá proti bolesti, obzvláště při lokálním použití
- pomáhá hojit omrzliny
Kajenský pepř může způsobovat pálení při stolici. Ty při dlouhodobém užívání vymizí. Nesmí jej užívat malé děti, těhotné a kojící ženy a také lidé užívající antikoalugační látky (warfarin) by se před užitím měli poradit s lékařem. Nesmí se dostat do očí.
V seriálu o bylinkách připravujeme informace o speciálním nápoji zvaném kombucha. Naposledy jsme psali o jitroceli.
Autor: Zuzana Šimíková